2013. július 12., péntek

Rántott cukkini kapros mártogatóval

Régebb a pénteki napon böjtöltek az emberek, ezt pedig különösen szigorúan betartották főleg katolikus vidékeken. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy nem fogyasztottak húst és zsíros ételeket és ezen a napon a 18 év fölötti egészséges emberek csak egyszer laktak jól. Ma már az emberek többsége nem böjtöl még katolikus vidékeken sem, noha a vallási előírásnak komoly élettani jelentősége van. Vagyis még senkinek semmilyen baja nem történt attól, mert a héten egy napon nem fogyasztott húst és zsíros ételeket. Attól még mindenki ehet jót és finomat, például elkészítheti J. Ildikó rántott cukkinijét kapros mártással.

Elkészítési idő: 30 perc. Fogyasztható előételként, könnyű vacsoraként, de vajas natúr burgonyával akár főétel is lehet.

Rántott cukkini: 2 közepes cukkini, 3 tojás, 5-6 kanál liszt, 2 dl ásványvíz, só, bors, olaj a sütéshez;
Kapros mártogató: 2 dl natúr joghurt, 2 dl tejföl, friss kapor, 2-3 cikk fokhagyma.

1. A cukkinit meghámozzuk, fél centi vastag szeletekre vágjuk, fűszerezzük, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
2. A tojásokat felverjük, picit sózzuk, hozzáadjuk az ásványvizet, és annyi lisztet szórunk bele, míg a massza sűrű palacsintatészta állagú lesz.
3. A cukkinikarikákat előbb lisztbe, majd a palacsintatésztába forgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
4. Sütés után papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a fölösleges olajat.
5. A kapros mártogatóhoz összekavarjuk a joghurtot a tejföllel, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és a fokhagymát.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: