2013. szeptember 18., szerda

Töltött padlizsán

A padlizsán elkészítésének sokféle módja van, vidékünkön mégis a padlizsánkrém különféle változatai a legkedveltebbek. Az alábbiakban Köllő Réka egy nem szokványos elkészítési módozatát ajánlja, ezúttal nem krém készül a padlizsánból, hanem darált hússal betöltve egy laktatós főétel.

Elkészítési idő: 1 óra. A padlizsán felhasználásának új lehetősége lehet azok számára, akik mostanig csak krémnek vagy kirántva ismerték ezt a zöldséget. 

2 egész padlizsán, 25 dkg darált hús, olaj, reszelt sajt, só, bors, 3-4 evőkanál ketchup, mediterrán fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, rozmaring). 

1. Kevés olajat felforrósítunk, beletesszük a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, feltöltjük kevés vízzel, és puhára pároljuk. 
2. Megmossuk a padlizsánt, a szárát eltávolítjuk, majd hosszában kettőbe vágjuk. Egy kiskanál segítségével kivájjuk a húsát úgy, hogy vékony peremet hagyunk. 
3. A kikapart padlizsándarabokat kockára vágjuk és sós vízben megpároljuk. 
4. A párolt húst, a padlizsánt és a ketchupot egy tálban összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, majd megtöltjük vele a padlizsánokat. 
5. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. 
6. Sajtot reszelünk a tetejükre, majd visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Tejföllel, ketchuppal, tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: