2013. október 24., csütörtök

Húsgombócos zöldségleves (nagy adag)

Néha újságíró kollégáinkat is megszállja az ihlet, hogy valami nagyot alkossanak a konyhában és azt meg is mutassák olvasóiknak. Így járt Miklós Réka kolléganőnk is, aki isteni húsgombócos zöldséglevest főzött, lefotózta és receptjét is megosztotta velünk. Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy Kedves Olvasóinkat arra biztassuk, jól sikerült ételeikről készítsenek fotót - többet is, hogy legyen, amiből válogatni - írják le a receptjét és küldjék el nekünk, mert szívesen közöljük receptjeiket.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Tartalmas, tömör leves mindenféle finom zöldséggel, ami a hűtőben, kamrában lelhető hozzávalók milyensége szerint alakítható. 

Alaplé: 2 kövér csirkecomb, ételízesítő és só ízlés szerint. 
Húsgombóc: 0,5 kg darált hús (vegyesen: sertés- és borjúhúsból), 1 tojás, 1-2 evőkanál liszt, só, esetleg bors ízlés szerint. 
Leves: 0,5 kg vegyes zöldség: sárgarépa, zöldbab, zöldborsó, kukorica, petrezselyem, hagyma; 0,5 kg fagyasztott kelbimbó, 3-4 db burgonya, citromlé vagy citromsav (citromsó) ízlés szerint, lestyán. 

1. A két csirkecombot bő vízben kevés ételízesítővel és sóval puhára pároljuk. A zöldségféléket megpucoljuk. 
2. Az alapléből szűrőkanál segítségével kiemeljük a csirkecombokat, és hozzáadjuk a tetszés szerint apróra vágott vegyes zöldséget, majd miután felforrt, a kockára vágott burgonyát és a kelbimbót. 
3. Amíg a zöldségek főnek, elkészítjük a húsgombócokat: a húshoz hozzáadjuk a tojást, ízlés szerint fűszerezzük sóval, esetleg kevés borssal, és annyi lisztet szórunk rá, hogy könnyen formázható masszát nyerjünk. Ezután nedves kézzel a kelbimbóhoz hasonló méretű gombócokat formálunk és a fövő levesbe tesszük. 
4. Ha a gombócok is kifőttek, a levest ízlés szerint savanyítjuk citromlével vagy citromsavval és megszórjuk finomra vágott vagy szárított lestyánnal. 
5. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé. 

Jó tudni! 
• Az alapléhez használt csirkecombokat kissé utánfűszerezve borssal és fokhagymával átpirítjuk, és másodikként tálalhatjuk, de használhatjuk bármilyen salátához is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: