2013. november 17., vasárnap

Meggyes-tehéntúrós sütemény

Mindig örülünk annak, ha olvasóink érdeklődőek, ha megszólítanak az utcán, vagy éppenséggel üzenetet írnak a Facebookon. Tegnap este Veronikával csevegtünk keveset a Facebookon, aki egy András nevű, számára kedves személyt szeretne meglepni süteménnyel közelgő névnapján. Kérése az volt: "valami olyan recept legyen, amibe nem kell sokminden, mégis finom". Nos, mi úgy gondoljuk, hogy K. Réka meggyes-tehéntúrós süteménye épp ilyen. Sok sikert kívánunk Veronikának - és mindenkinek, aki kipróbálja - az elkészítéséhez!

Elkészítési idő: 1,5 óra. Nem túl édes sütemény, a gyerekek kedvence.

Kakaós piskóta: 6 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor;
Krém: 40 dkg tehéntúró, 1 dl tej, 15 g zselatin, 2 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1/2 csésze kimagozott meggy;
Díszítés: keserű csokoládé, 1 üveg meggykompót.

1. A sütőt bekapcsoljuk, és míg melegszik, elkészítjük a kakaós piskótát: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30 perc alatt megsütjük.
2. A megsült piskótát még forrón tálcára borítjuk, levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
3. Ezalatt elkészítjük a krémet: a tehéntúrót egy tálban összekavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral; 1 dl tejben feloldjuk a zselatint és felforrósítjuk, majd gyors mozdulatokkal simára kavarjuk a túróval. Ezután felverjük a tejszínt és a tehéntúrós krémhez kavarjuk.
4. A kihűlt piskótát lapjára kétfelé vágjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk kompótlével, majd rásimítjuk a krém kétharmadát. Rátesszük a kimagozott meggyszemeket, és picit belenyomkodjuk a krémbe.
5. Óvatosan ráhelyezzük a második lapot, és a megmaradt krémmel bevonjuk a süteményt.
6. Tetejére keserű csokoládét reszelünk. A süteményt felkockázzuk, minden kocka tetejére egy-egy meggyszemet teszünk.

Jó tudni!
• Fagyasztott meggyből is készíthetjük, illetve nyáron friss meggyből.
• A piskóta locsolásához használhatunk hígított meggyszörpöt is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: