2014. február 4., kedd

Céklaleves

Vidékünkön ha cékláról van szó mindenkinek a tormás-köménymagos saláta jut eszébe, pedig az ízletes gyökérzöldségből levest is lehet főzni. Sőt, a céklaleves egyik változata a lengyelek nemzeti étele. J. Ildikó céklalevese eltér hagyományos lengyel levestől, de legalább annyira finom.

Elkészítési idő: 40 perc. A tél egyhangúságában üdítő hatású szép, színes leves, ami ráadásul finom is.

1,5 liter húsleves, 4 közepes cékla, 20 dkg káposzta, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1/2 zeller, 2 burgonya, 2 hagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál sűrített paradicsom, fokhagyma, só, bors, babérlevél, ecet, méz, tejföl vagy joghurt. 

1. A céklát, sárgarépát, petrezselymet, zellert és hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajban megpároljuk.
2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fokhagymát, felöntjük a húslevessel, fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, majd kb. 15-20 percig főzzük.
3. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott káposztát és a kockára vágott burgonyát, majd puhára főzzük.
4. Végül kevés mézzel, ecettel és tejföllel vagy joghurttal ízesítjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: