2014. február 28., péntek

Güdüci vaddisznópörkölt vadászmester módra

Hmmmm, ennek a pörköltnek az ízét nem lehet elfelejteni! 
Czimbalmos Attila gyergyószárhegyi festőrestaurátorról kiderült nem csak az ecsetet, de a fakanalat is művészien forgatja. Nincs amit szaporítani a szót, "brutálisan" finom vaddisznópörköltet készített. 

Elkészítési idő: kb. 2-3 óra. Pikáns pörkölt, aminek különlegességét nemcsak a rengeteg zöldség, gomba és a sokféle fűszer adja, hanem az étcsokoládé is.  
Minden jót belerakott.

Páclé: 3-4 szál sárgarépa, 1-2 szál petrezselyem, 1 zeller, 1 karalábé, 2-3 fej hagyma, fokhagyma ízlés szerint, 1 evőkanál ecet, kevés szárított cserepes gerebengomba és vargánya, borókabogyó, bors, köménymag, kakukkfű. 
Vaddisznópörkölt: 10-15 dkg füstölt szalonna, 1-2 evőkanál medvezsír, 1 kg vöröshagyma, 3-4 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem, 1 kisméretű zeller, 0,5 kg termesztett csiperkegomba, 3 kg vaddisznóhús (comb, lapocka, tarja), fűszerek – jó minőségű száraz vörösbor, babérlevél, kakukkfű, rozmaring, fokhagyma, só, bors, pirospaprika, csípős paprika, szárított cserepes gerebengomba és vargánya – ízlés szerint, illetve kb. 2 dkg reszelt keserűcsokoládé. 

1. A pácléhez a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, tetszés szerint nagyobb darabokra vágjuk, majd kb. 2-3 liter vízben lassú tűzön puhára főzzük. A fűszereket csak a végén adjuk a fövő zöldséges léhez.
2. Amíg a páclé fő, illetve langyosra hűl, a vaddisznóhúst feldaraboljuk, egy tálba tesszük, és ráöntjük a leszűrt páclevet. Ebben a lében hagyjuk legalább 24 órát, de még jobb lesz, ha 72 órát pácoljuk. 
3. Amikor a főzésre kerül a sor, előbb megpucoljuk és megmossuk a zöldségeket. A hagymát, petrezselymet és a zellert apró kockára, a sárgarépát nagyobb kockára vágjuk; a termesztett csiperkegombát felszeleteljük. A füstölt szalonnát szintén apró kockára vágjuk. 
4. A szalonna zsírját a bográcsban kiolvasztjuk, és a zsíron a hagymát üvegesre dinszteljük. Ehhez hozzáadunk kevés medvezsírt, majd a többi zöldséget és a termesztett csiperkegombát, ezután többször is megkavargatva puhára pároljuk az egészet. 
5. A zöldséget megszórjuk kevés pirospaprikával, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a pácléből kivett húst. Folytonosan kavargatva addig pároljuk, amíg színt vált a hús, ekkor kevés vörösbort és páclevet aláöntve csendes tűzön félpuhára pároljuk. 
6. Amikor a hús félig megpuhult, sózzuk és fűszerezzük, majd tovább pároljuk az elfőtt levét időnként kevés borral és páclével pótolva. 
7. Amikor teljesen megpuhult a hús, még egyszer megfűszerezzük, ekkor tesszük bele a finomra vágott fokhagymát és szárított gombákat, a csípős paprikát és a reszelt csokoládét. 
8. Rétes puliszkával vagy túrós galuskával tálaljuk. Száraz vörösbort kínálunk utána. 
Sergítőtársai is voltak.

Kalákafőzés művészien 

Czimbalmos Attila festőrestaurátorról szülőfalujában, Gyergyószárhegyen szinte mindenki tudja, ha az ecsetet fakanálra cseréli, abból valami „botrányosan” finom étel kerekedik. Nem történt ez másként utóbb sem, amikor barátait és a Székely Konyha szerkesztőjét látta vendégül güdüci házában. „Ezt a receptet Ferencz József vadászmester barátomtól tanultam” – szögezte le mindjárt az első pohár melegítő pálinkánál a művész. Ő ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy szabadban, bográcsban főzze meg a különleges vaddisznópörköltet annak ellenére, hogy mínusz fokokban nem volt hiány a havas hegyoldalban – ezt enyhítendő jól jött a csángóföldi gyümölcspálinka. A festői környezetben lévő erdei lakban egyébként tucatnyi vidám barát segédkezett a zöldségpucolásban, -darabolásban, úgymond készen kéz alá adva a pörkölt minden hozzávalóját. Czimbalmos Attilának „csupán” annyi dolga volt, hogy a megfelelő pillanatban bográcsba rakja a hozzávalókat, na meg az éppen szükséges fűszert. A művész mellesleg lelkes résztvevője szülőfalujában a különféle alkalmakkor szervezett főzőversenyeknek, és igyekszik hasznos tagja lenni a faluközösségnek. Keze munkáját Erdély-szerte számos templomban megcsodálhatjuk, így többek közt a csíkkarcfalvi, a gyergyószárhegyi, gyergyóditrói templombelsőket, illetve a csíkmenasági templomban a Szent László-legendát restaurálta. 
Jánossy Alíz
Végül a vidám társaság közösen fogyasztotta el a pompás pörköltet.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Liza írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.