2014. február 10., hétfő

Lencseleves kolbásszal

Igaz, hogy nálunk Székelyföldön azóta lett ismét közkedvelt a lencse, amióta vele együtt jött a nyugati őrület, miszerint szerencsét hoz. S itt az isméten van a lényeg, hiszen hajdanán közkedvelt volt úgy is, hogy nem tulajdonítottak szerencsehozó szerepet neki. Mi úgy véljük, hogy lencséből sok finom ételt lehet készíteni évszaktól függetlenül is, többek közt olyab finom levest, mint K.Réka.

Elkészítési idő: 45-50 perc. Az alábbi adag négy személynek elegendő. 

Leves: 25 dkg lencse, 25 dkg kolbász, 2 közepes sárgarépa, ½ kisebb zeller, só, bors, ½ citrom leve
Habarás: 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl 

1. A lencsét megpucoljuk, megmossuk és előző este beáztatjuk. 
2. Másnap a sárgarépát és a zellert megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a lencsével együtt sós vízben főni tesszük. 
3. Fél óra után hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és 15-20 perc alatt puhára főzzük. 
4. Közben ízlés szerint borsozzuk és citromlével savanyítjuk. 
5. A lisztből, tejfölből és a mustárből habarást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálaláskor tejföllel gazdagíthatjuk. 

Jó tudni! 
Ha elmulasztottuk beáztatni a lencsét, kb. 35-40 perccel nő a fővési idő.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: