2014. február 18., kedd

Székely Konyha - Februári lapszemle

Ma jelent meg a Székely Konyha februári lapszáma és ezzel egyidőben igencsak kellemes meglepetés ért bennünket. Történt ugyanis, hogy a reggeli órákban Csiszér bácsi felhívott Csíkmenaságról és elismerő szavakkal illette lapunk munkaközösségét, hogy felkutattuk a "sébelis" leves receptjét, az pedig különös örömmel töltötte el, hogy épp a szintén csíkmenasági Oláh Sándorné készítette el az ízletes levest. Elmondta, ma náluk is "sébelis" leves lesz ebédre - eddig bizonyára meg is főtt - az a recept alapján, amit Pál Bíborka kolléganőnk kutatott fel. Csiszér bácsi ugyanis még a nyáron jelezte, hogy szeretné ha a Székely Konyha munkaközössége felkutatná a "sébelis" leves receptjét, ami a kedvence, de amit azóta nem evett, amióta édesanyja távozott az élők sorából. Így mi is örülhetünk, hogy Kedves Olvasónknak örömet szerezhettünk a címlapon látható Oláh Sándorné készítette leves receptjével.
Bíborka, ha már Csíkmenaságon járt, hozott egy kis farsangi hangulatot onnan, igaz egyelőre csak az előkészületeiről a március 1-én esedékes farsangtemetésnek - ott lesz ugyanis  a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében zajló nagyszabású farsangbúcsúztató. Minderről Pál Bíborka vezércikkében olvashatnak.
Mulatságra ajánl kiadós ételeket Burján Rita és Molnár Réka az Aktuális rovatban. A képen csavarthúst savanyú káposztával tálalta Rita és  ugyancsak ő készítette a tepsis csülköt is, Réka pedig mókás farsangi tortát és paszulyból készített egytálételt.
Vendégségben rovatunkban a csíkmenasági Oláh Sándorné vendégelte meg Bíborka kolléganőnket...
... és ilyen az általa készített "sébelis" leves.
Oláh Sándorné azonban nem elégedett meg ennyivel, a finom leves mellé kicsi kürtőst is sütött.
A képen látható hájas tésztát Simonfi Ildikó készítette, amint a tepertyűs pogácsát és a lekváros buktát is. Orosz Anna viszont újított a hagyományos bukta receptjén, gombával és brie sajttal töltötte, mint mondta érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Valamennyi recept a Februári ajánlatunk című rovatban jelent meg.
Ebben a hónapban olvasóink ajánlottak desszertet, a képen látható szalagos fánkot a gyergyóalfalvi Laczkó Anna-Mária, a csöröge receptjét pedig a csíkszeredai Pápai Erika.
Födögető rovatunkban a kézdivásárhelyi Ráduly Attila készített desszertet méghozzá pityókából; a képen látható ördögpirula a kókuszos golyócskák egyik változata.
A Nagyanyáink konyhája rovatban többen is együttműködtek, a képen látható fehérpecsenyét tárkonyos mártásban Molnár Réka, a savanyú levest Burján Rita, az Ötvös Boglárka által gyűjtött árvalaskát és tejfölös laskabélest Simonfi Ildikó készítette el.
A Gyors és könnyű rovatunkba Jánossy Alíz készített szendvicskrémeket, a képen látható szalonnakrém mellett a májpástétom és tepertőkrém receptjét is megosztja az olvasókkal.
A Vegetáriánus rovatunkban Burján Rita és Orosz Anna ajánl húsmentes ételeket, a képen látható gesztenyhabot ananásszal Rita készítette, mint ahogy a sajtos krumplit is, a kukorica-krémlevest pedig Anna.

Rendeljék meg Hargita Népét vagy a Székely Hírmondót, s akkor házhoz viszi a postás a Székely Konyhát, vagy vásárolják a már említett lapokat és hozzá mellékletként kapják a gasztrómagazint!




Nincsenek megjegyzések: