2014. február 11., kedd

Vörösboros marhapörkölt

Noha időigényes az elkészítése, megéri a fáradtságot, mert rendkívül finom pörkölt. Alíz vörösbörös marhapörköltjét bármilyen ünnepi alkalomra tálalhatjuk, akár farsangi mulatságon is megállja a helyét.

Elkészítési idő: 2-2,5 óra. 

70 dkg borjúhús (tarja, lapocka, vagy comb) 5-6 db hagyma 2-3 db paprika (kápia és zöldpaprika, de téli időszakban pótolható paprika örleménnyel) 2-3 evőkanálnyi olaj, kiskanálnyi pirospaprika, só, bors félszáraz vörösbor (ízlés szerint 1-2 dl) 

1. A hagymát és a paprikát megpucoljuk, egyforma vékony szeletekre vágjuk. 
2. A húst megtisztítjuk hártyáitól és hosszú, keskeny csíkokra vágjuk. 
3. A hagymát és paprikát az olajon üvegesre dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd kevés vizet öntve alá puhára pároljuk. 
4. Ha a zöldség lesült a zsírjára, hozzáadjuk a húst és addig kavargatjuk, amíg kifehéredik. Ekkor kevés vizet öntünk alá és lefödve csendes tüzön félpuhára pároljuk közben pótolva a vizet, ha szükséges. 
5. Ha már félpuha a hús, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felöntjük vörösborral, és addig pároljuk, amíg teljesen megpuhul a hús. 
6. Mazsolás rizzsel, mandulás burgonyagombóccal és vörösborban fojtott körtével tálaljuk.

Jó tudni! 
• Nokedlivel, nudlival vagy bármilyen kifőtt tésztával is tálalható. 
• A 4-es pontig – vagyis míg a hús félpuha lesz – korábban, akár egy nappal előbb is elkészíthetjük és hűtőben tároljuk a készre főzésig.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: