2014. március 6., csütörtök

Füstölt karaj kéksajtos mártással és céklasalátával

Ma torkos csütörtök és a régi időkben ezen a napon minden húsos maradékot elfogyasztottak - ami maradt a húshagyókeddi mulatozás után - ugyanis ezt követően valóban jött a 40 napos böjt. Mi is ezt tesszük - átvitt értelemben - vagyis mára ajánljuk K. Réka finom, füstölt hússal készült ételét, aztán a következő időszakban inkább könnyű húsokból készülő-, vagy húsmentes ételeket ajánlunk, hogy aki böjtöl vagy tavaszi tisztítókúrát tart, az is találhasson fogára való ajánlatot.  

Elkészítési idő: 1 óra. Igazi ünnepi ínyencség, aminek különlegességét a kéksajtos mártás és a cékla párosítása adja.  

50 dkg enyhén füstölt karaj, bors, babérlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 kanál zsír. 
Kéksajtos mártás: 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 5 dkg kéksajt, só, bors, 1-2 evőkanál gríz. 
Céklasaláta: 2 közepes főtt cékla, só, ecet, cukor, köménymag ízlés szerint. 

1. A karajt hideg vízben 1-2 órát áztatjuk, hogy a sósságából veszítsen. 
2. A karajról törlőkendővel leitatjuk a vizet, majd forró zsírban minden oldalán megpirítjuk. Ezután megtűzdeljük fokhagymával és megszórjuk borssal. 
3. A zsírt – amiben megpirítottuk a karajt – beleöntjük egy kuktába, beletesszük a húst, rátesszük a babérlevelet és annyi vizet öntünk alá, hogy a karaj feléig érjen. 
4. Lezárjuk a kuktát, és kb. 15-20 perc alatt puhára pároljuk a húst. 
5. Ezalatt elkészítjük a mártást: megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tejszínt, belemorzsoljuk a kéksajtot, sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, 1-2 evőkanál grízzel besűrítjük. 
6. A főtt céklát vékonyra szeleteljük, ízlés szerint fűszerezzük sóval, cukorral, ecettel és köménymaggal. 
7. Tálaláskor diót adunk mellé. 

Jó tudni! 
• A céklasalátát ajánlott előző nap elkészíteni, mert ha egy napot áll, finomabb lesz.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: