2014. május 23., péntek

Rebarbarás sütemény

Van már rebarbara is, akinek nem terem a kertjében, az a piacon is beszerezheti. Ha pedig van sikerült rebarbarát szerezni, akkor érdemes elkészíteni hét végére csíkszeredai olvasónk, Pap Edit rebarbarás süteményét. Olyan finom, hogy vasárnapig biztos elfogy és lehet sütni az újabb adagot - nem véletlenül nyerte meg a süteményével a tavalyi Süteménymustránk első díját.

Elkészítési idő: 1,5 óra. A csíkszeredai Pap Edit első díjas süteménye, receptjét gyergyóalfalvi nagymamájától, a néhai Kiss Saroltától jegyezte le. Lapunknak elmondta, sokat tanult sütés-főzés terén nagymamájától, aki mindig az egyszerű és nagyszerű megoldások híve volt. 

Tészta: 50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 késhegynyi fahéj. Rebarbarás töltelék: 1 kg megpucolt rebarbara, 10 dkg cukor, 5 dkg keményítő 
Ordás töltelék: 75 dkg orda, 10 dkg cukor, 3 tojás, 2 tasak vaníliás cukor, 5 dkg keményítő, 2 evőkanál citromlé. 

1. A rebarbarát darabokra vágjuk, majd megszórjuk a cukorral, és 1 órát állni hagyjuk – amíg levet enged. Ezután felforraljuk, közben a keményítőt elkavarjuk kevés hideg vízzel, majd a forrásban lévő rebarbarát besűrítjük vele. A rebarbarás pépet hagyjuk teljesen kihűlni. 
2. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a keményítőt, az ordát és a citromlevet, majd sima krémet kavarunk belőle. 
3. A liszthez kavarjuk a cukrot és a fahéjat, hozzáadjuk a vajat és a tojássárgájákat, majd összemorzsoljuk. Száraz morzsaszerű tészta lesz belőle. 
4. A tészta háromnegyed részét beleszórjuk a kikent tepsibe, és kézzel elegyengetjük. Egyenletesen rásimítjuk a rebarbarát, erre rákenjük az ordakrémet, és előmelegített sütőbe tesszük sülni. 15 perc sülés után kivesszük a süteményt, és rászórjuk a maradék tésztamorzsát, majd további 30 percig sütjük. 

Jó tudni! 
• Sovány tehéntúróból is elkészíthető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: