Vadast többféle húsból készíthetünk, így nyúlhúsból, bármilyen vadhúsból, marhahúsból, sőt marhanyelvből is. Lényege a vadasmártásban és a jó fűszerezésben rejlik. Ha S. Ildikó receptje szerint készítik a vadast, nem csalódnak, mert az éppen olyan, amilyennek lennie kell.
Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Noha elkészítése időigényes, megéri a fáradságot, mert nagyon finom.
1 marhanyelv (kb. 1 kg), 3 közepes sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, fél karalábé, 1 kisfej hagyma, 2-3 babérlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 kiskanál szemes bors, só ízlés szerint, 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, fél citrom leve.
1. Az alaposan megmosott marhanyelvet kb. két liter vízben a zöldségekkel együtt puhára főzzük.
2. A marhanyelv bőrét még melegen lehúzzuk, a megfőtt zöldségeket lereszeljük, kevés forró olajban megforgatjuk.
3. Egy kiskanál cukrot aranybarnára pirítunk, fél deci vízzel feltöltjük, és hozzáadjuk a reszelt zöldséghez. Egy evőkanál liszttel megszórjuk, annyi húslevet adunk hozzá, hogy mártás állagú legyen. Összefőzzük, citromlével savanyítjuk.
4. A nyelvet felszeleteljük, a mártással leöntjük. Kifőtt tésztával tálaljuk.
Jó tudni!
• Más ízű vadasmártást készíthetünk, ha a zöldségeket nyersen reszeljük le, olajon megdinszteljük, és a hús levével puhára pároljuk, utána fűszerezzük, savanyítjuk. Így nem kell hozzá a karamellszirup.
• Könnyen lehúzható a marhanyelv bőre, ha teljesen megfőtt, és szebben szeletelhető, ha kihűlt.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése