2014. július 1., kedd

Paradicsomleves grízkockával

Van már paradicsom ízű paradicsom, vagyis olyan, amelyik nem fóliában, mesterséges körülmények közepette termett, hanem természetes környezetében érett mosolygós pirosra. Ha már van, akkor érdemes minél többet fogyasztani belőle, illetve tartalékolni télire. Ha pedig készítünk paradicsomlevet is, akkor érdemes kipróbálni ezt a régi, de nagyon finom paradicsomlevest.

Elkészítési idő: 25 perc. Gyorsan elkészíthető leves, aminek a különlegességét a levesbetét adja. 

Paradicsomleves: 0,5 l paradicsomlé, 1 sárgarépa, diónyi zeller, fél paprika, 1 kisfej hagyma, só, pici cukor, evőkanálnyi liszt, evőkanálnyi kacsazsír vagy 1-2 evőkanál olaj. 
Grízkocka: 4 tojás és 2 evőkanál gríz, kevés olaj a sütéshez. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát és a paprikát apró kockára vágjuk, a többi zöldséget a reszelő nagy fokán lereszeljük. 
2. Az előkészített zöldségeket kevés kacsazsíron vagy olajon megdinszteljük; ha a zsírjára sült, megszórjuk liszttel, és kavargatva még egy-két percig tovább pirítjuk. 
3. Felengedjük kevés vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. 
4. Amíg fő a leves, elkészítjük a grízkockát. A tojásokat felverjük, belekavarjuk a grízt, majd serpenyőbe töltve forró olajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ezután éles késsel deszkán vagy tányéron kockára vágjuk, és hozzáadjuk a fövő leveshez. 
5. Miután a grízkockát a leveshez adtuk, csak addig főzzük, amíg megszívja magát levessel. Közben igazíthatunk az ízén pici sóval és cukorral. 

Jó tudni! 
• Ha vegetáriánus is eszik a levesből, akkor kacsazsír helyett olajjal készítsük. 
• Grízkocka helyett rizzsel, galuskával vagy száraztésztával is befőzhető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: