2014. július 9., szerda

Mézben pácolt fürjpecsenye bundás almával

Nem hétköznapi étel a fürjpecsenye! Ezért is tesszük közzé így hét közepén, hogy ha valaki ki akarná próbálni a hét végén, legyen ideje és lehetősége beszerezni a fürjet. Na, meg azért, mert Csíkszeredában mostanság zajlik a Régizene Fesztivál, amelynek kísérőrendezvényeként három vendéglőben reneszánsz ételeket kínálnak a betérő vendégeknek. Hogy ne maradjunk ki a sorból, mi is ajánlunk egy igazi reneszánsz ínyencséget, S. Ildikó mézben pácolt fürjpecsenyéjétől még Mátyás király is megnyalta volna mind a tíz ujját.

Elkészítési idő: 1,5 óra. A mézben pácolt fürjpecsenye igazi ínyencség, amit ünnepi asztalon illik tálalni. 

Fürjpecsenye: 8 db fürj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál olaj, só, bors.
Bundás alma: 3 nagy alma, 5 evőkanál liszt, 1 tojás, só, 2,5 dl tej. 

1. Egy tálban elkészítjük a páclevet a mézből, a mustárból és az olajból, a fürjeket beleforgatjuk és legalább 2 órát a pácoljuk. 
2. Pácolás után fűszerezzük és egy tűzálló tálba helyezzük, ráöntjük a maradék páclevet, ha szükséges kevés vizet és olajat öntünk még alá, majd 180 fokon kb. fél órát sütjük. Akkor jó, ha a hús már omlós.
3. Amíg a fürjek sülnek, elkészítjük a bundás almát: Az almákat meghámozzuk és kb. 1 cm vastagságú karikákra vágjuk. A lisztből, tojásból, a tejjel sűrű palacsintatésztát kavarunk. Az almakarikákat lisztbe forgatjuk, majd a palacsintatésztába mártjuk, és lassú tűzön aranybarnára sütjük. 
4. A megsült fürjpecsenyét bundás almával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: