2014. november 21., péntek

Töltött nyúlborda vörösáfonyaszósszal

A nyúlhús nagyon egészséges! Koleszterolban szegény húsát szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, terhes kismamák és kisgyerekek is fogyaszthatják. Igencsak változatosan elkészíthető, Alíz parádés fogása megállja helyét az ünnepi asztalokon is.

Elkészítési idő: 2 óra. Munkás, de nagyon finom ínyencség, amit szűkebb körű családi összejövetelen előételként ajánlunk. 

Töltött nyúlborda: a nyúl gerinc mentén lemetszett bordás része, nyúlaprólék (szív, vese, máj, tüdő), 2-3 cikk fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 főtt és 1 nyers tojás, 1 szelet fehérkenyér, kevés tej, só, bors, pirospaprika, szerecsendió, csipetnyi finomra vágott petrezselyemzöld, 8-10 vékony szelet császárszalonna. 
Vörösáfonyaszósz: 2 dl áfonyakompótlé, 2-3 evőkanál vörösáfonya-kompót, citromhéjdarabka ízlés szerint, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő. 

1. A nyúl bordás részét hegyes, éles késsel kicsontoljuk, úgy, hogy a vékony izomréteget ne lyukasszuk ki, majd lemetsszük a lelógó részeket, hogy négyszögű szeletet kapjunk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük finomra zúzott fokhagymával, majd felcsavarjuk és frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük felhasználásig. 
2. A nyúl belsőségeit megtisztítjuk az erektől, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a nyúlborda „szabásától” maradt húsdarabokkal együtt enyhén sós, kevés hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és szemesborssal fűszerezett vízben megabáljuk. 
3. A fehérkenyérszelet karéját levágjuk és tejbe áztatjuk. 
4. A szalonnát kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, és megdinszteljük rajta a kockára vágott hagymát; megszórjuk pirospaprikával, majd kihűtjük. 
5. A szalonnás-hagymás zsiradékot, valamint a megabált és kihűtött belsőségeket a máj kivételével ledaráljuk. A májat és a főtt tojást kockára vágjuk és a darált belsőségekhez adjuk. A tejben áztatott kenyérszeletet kifacsarjuk és belemorzsoljuk abba a tálba, amiben a töltelék többi része van. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel és kevés őrölt szerecsendióval fűszerezzük, hozzáadjuk a nyers tojást és összegyúrjuk. 
6. Két alufóliadarabra sorakoztatjuk a császárszalonna-szeleteket, ráterítjük az elkőkészített nyúlbordát, közepébe halmozzuk a tölteléket, majd a fólia segítségével szorosan felgöngyöljük. Két rudat kell nyernünk. 
7. Az alufóliába göngyölt húsrudakat tepsibe tesszük és sütőben kb. fél órát sütjük, ezután lebontjuk róla a fóliát és még negyed órát pirítjuk. 
8. A vörösáfonyaszószhoz a kompótlében elsodorjuk a keményítőt, citromhéjdarabkával felforraljuk, és beletesszük az áfonyakompótot. 
9. A megsült nyúlbordát szeletelés előtt kb. 20 percet pihentetjük, majd éles késsel felszeleteljük, és az áfonyaszósszal körítve tálaljuk. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések: