2014. december 18., csütörtök

Sáfrányos pulykamell

Ha valami különlegeset, de mégis könnyen elkészíthető ételt akarunk a karácsonyi asztalra tenni, készítsük el Rita sáfrányos pulykamellét! 

Elkészítési idő: 2 óra. A sáfránytól lesz különleges ez az étel. A sáfrányt már az egyiptomiak is használták különféle gyógyító hatása miatt és ételek ízesítésére. 

Sáfrányos pulykamell: 1 pulykamell, 1 mokkáskanál sáfrány, 1 mokkáskanál kakukkfű, só, bors, olaj.
Káposztás köret: 1 fej káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 kaliforniai paprika, 1 zöldpaprika, 30 dkg fagyasztott zöldbab, 2 paradicsom, 2 cikk fokhagyma. 

1. A sáfrányt, ízlés szerint sót és borsot két evőkanál olajban elkeverünk. A pulykamellet kisebb szeletekre vágjuk, alaposan beleforgatjuk a pácba, majd legalább egy órát hűtőszekrényben érleljük.
2. A káposztát legyaluljuk, forró olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, kaliforniai paprikát és zöldpaprikát, valamint a zöldbabot. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk. A végén hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot is. 
3. A pulykamellet a páclével együtt tűzálló edénybe tesszük úgy, hogy egymást ne fedjék a szeletek és 200 fokos sütőben fél órát lefedve, majd további fél órát fedő nélkül sütjük. Közben saját levével locsoljuk. 

Jó tudni! 
• A pulykamellet legalább egy órát kell pácolni, de hogy igazán omlós, finom húst tálaljunk, ajánlatos már előző este bepácolni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: