2014. december 16., kedd

Vadnyúl karamellizált körtével

A vadnyúl húsa - meg egyáltalán a nyúlhús - nagyon ízletes, fogyasztása egészséges. A képen látható sült akár főfogás is lehet bármelyik ünnepi asztalon.

Elkészítési idő: 1-2 óra. Ínyenc meleg fogás lehet szilveszter éjszakáján vagy újév napján. 

Sült: a nyúl két hátsó combja és a gerince 4-5 centis darabokra vágva, 5-6 cikk fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, só, 2 fej hagyma, 1 dl cíder, azaz almabor, 1 evőkanál napraforgóolaj, szárított zöldfűszerek: 1 mokkáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál tárkony, 1 mokkáskanál kakukkfű, 1 mokkáskanál borsikafű (csombor), 1 mokkáskanál bazsalikom. 
Karamellizált körte: 2-3 nagy körte, 10 dkg cukor. 

1. A nyúlhúst átmossuk és törlőkendővel leitatjuk róla a vizet; a szalonnát ék alakú csíkokra vágjuk; a fokhagymát megpucoljuk. 
2. A nyúlhúst több helyen éles késsel bemetsszük, és a lyukakba szalonnacsíkokat tűzdelünk. 
3. A fokhagymát fokhagymatörővel finomra zúzzuk és összekavarjuk ízlész szerinti mennyiségű sóval. Ezzel a keverékkel a nyúlhúsdarabokat bedörzsöljük. 
4. A zöldfűszereket egy mozsárba tesszük és porrá zúzzuk. Kiveszünk belőle egy púpozott evőkanálnyit, összekeverjük az olajjal, majd ebbe a keverékbe beleforgatjuk a nyúlhúsdarabokat és jól záró edénybe téve hűtőszekrényben legalább 24 órát érleljük. 
5. A nyúlhúsdarabokat vékonyan olajozott tepsibe fektetjük, mellérakjuk a megpucolt és nagyobb cikkekre vágott hagymát, aláöntjük a cídert, alufóliával lefödjük, majd kb. 50 percet pároljuk. Utána levesszük róla a fóliát és többször megforgatva, illetve pecsenyelével meglocsolva ropogósra sütjük.
6. A körtét megmossuk, kb. fél centi vastag karikára szeleteljük, magházát kivesszük és beleforgatjuk a karamellizált cukorba. 
7. A sültet karamellizált körtével és rántott krumplival tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Cíder helyett frissen facsart almalét, esetleg édeskés fehérbort is használhatunk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: