2015. február 9., hétfő

Sárgaborsóleves

Kezdjük a hetet egy jó levessel. A sárgaborsóleves nem csak finom, hanem elkészíteni is egyszerű, lényegében semmi más nem kell hozzá csak sárgaborsó és füstölt csont.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Nagyon finom, tömör téli leves, amihez másodiknak fánk talál. 

Leves: 50 dkg sárgaborsó, 1 füstölt csülök (kb. 1 kg-os), só, szemes bors, szárított kaporszár, 1-2 cikk fokhagyma. 
Hagymás rántás: 1-2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 kisfej hagyma, pirospaprika. 

1. A sárgaborsót előző este megpucoljuk és hideg vízben beáztatjuk. 
2. Másnap a borsót, a füstölt csülökkel együtt, hideg vízben főni tesszük. 
3. Ha felforrt, ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük szárított kaporszárral, teatojásba tett szemes borssal, illetve zúzott fokhagymával, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról. 
4. Ha a csülök megfőtt, kiemeljük a levesből, kicsontoljuk, kockára vágjuk és visszatesszük. 
5. Elkészítjük a hagymás rántást: egy kanál zsíron pirítani kezdjük a lisztet, amikor szép világos zsemleszínű, beletesszük az apróra vágott hagymát, és tovább pirítjuk, míg a hagyma is pirulni kezd. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, és berántjuk vele a levest. 
6. Tálaláskor tejfölt adunk mellé. 

Jó tudni! 
• Hogy a rántás ne legyen csomós, szórjunk bele pici sót! 
• A rántást mindig hideg vízzel töltsük fel!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: