2015. június 15., hétfő

Húsgombócos karalábéleves

Nincs finomabb nyáron egy jó karalábélevesnél! A karalábéleves önmagában is nagyon finom, de Ildikó kolléganőnk ezúttal gombóccal gazdagította. Próbálják ki!

Elkészítési idő: 1 óra. Tartalmas nyári leves, a töltött karalábé egyszerűbb, könnyebben elkészíthető változata.

Karalábéleves: 2-3 zsenge karalábé, 1 fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, kevés zsír és 1 evőkanál liszt.
Húsgombóc: 30 dkg darált hús, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, pirospaprika.

1. A darált húst, a rizst, a tojást és a fűszereket összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle.
2. A karalábékat megtisztítjuk, lereszeljük felöntjük a vízzel, megsózzuk, beletesszük a hagymát, és főni tesszük.
3. Ha már forr a leves, beletesszük a gombócokat, és puhára főzzük (kb. 20 perc).
4. A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, és besűrítjük a levest.
5. A tejfölt kevés meleg levessel hígítjuk, majd visszatöltjük a fövő levesbe és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
6. Felforraljuk és tálaljuk.

Jó tudni! 
• A rántásba ízlés szerint lehet pirospaprikát is szórni.
• Ha jobban besűrítjük, főzelékként is tálalhatjuk.
• Ha a gombócmasszát hígnak találjuk, adhatunk hozzá kevés zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható legyen.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: