2016. január 20., szerda

Pékkifli

Kitűnő uzsonna, nassolni való, de isteni tízórai iskolás gyerekek számára is. K. Réka készítette,

Elkészítési idő: 2,5 óra. Kiadós sütemény, kitűnő vendégváró, de akár reggelire vagy vacsorára is tálalható meleg tejjel. 

Hozzávalók 

2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 3 evőkanál cukor, 60 dkg liszt, 16 dkg zsír, pici só, 1 tojás a lekenéshez, illetve kemény lekvár vagy rahát tölteléknek. 

Elkészítése 

1. Elkészítjük a kovászt: meglangyosítunk 1 dl tejet, beleteszünk egy evőkanál cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen 5-10 perc alatt felfuttatjuk. 
2. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót meg a kovászt, és addig dagasztjuk, amíg kezd hólyagosodni. Meleg helyen egy órát kelesztjük. 
3. Ezután a tésztát 3 cipóra osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és feltekerjük, majd 10-12 egyenlő darabra vágjuk. 
4. Az így nyert korongokat kör alakúra nyújtjuk, tetszés szerint megtöltjük lekvárral vagy raháttal, és feltekerjük kifli formába. Hasonlóan járunk el a többi cipóval is. 
5. Kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük a kifliket, 15 percet kelesztjük, majd lekenjük felvert tojással.
6. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 

Jó tudni! 

• Tetszés szerint tölthetjük mákos vagy diós töltelékkel is, de akár el is maradhat a töltelék.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: