2018. január 16., kedd

Kolbászos kifli, húspástétom és tárkonyos krumplisaláta maradékokból



Van az úgy, hogy a hűtőben lévő maradékokat addig tesszük-vesszük, míg végül csak a kukában landol. Tapasztalatunk szerint, amelyik étel nem fogy el másnap, harmadnap már senkinek sem kell, ezért ajánlott valami más étellé átlényegíteni, más formát, más ízt adni neki. Nos, ebben az adásunkban erre adtunk néhány egyszerű példát.

Kolbászos kifli (nagy adag) 

(Fazakas Géza, csíkszépvízi séf receptje alapján)

Hozzávalók 

A kelt tésztához: 1 kg liszt, 1 dl olaj, 3 dl langyos víz, 3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 1 kiskanál őrölt bors, 1 kiskanál őrölt kömény; 2 tojássárgája és kevés tej a lekenéshez, valamint szezámmag a tetejére. 
A töltelékhez: kb. 50-60 dkg cérnakolbász. 

Elkészítése 

1. A lisztet beleszitáljuk egy mély tálba, hozzáadjuk a sót és a fűszereket, majd szárazon összekavarjuk. 
2. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, majd beleöntjük a tálban lévő fűszeres liszt közepébe kotort mélyedésbe. Kevés lisztet szórunk rá, letakarjuk az edényt, és kb. fél óra alatt felfuttatjuk az élesztőt. 
3. Ezután hozzáadjuk az olajat és annyi langyos vizet, hogy könnyen formázható, ruganyos tésztát nyerjünk. 
4. A bedagasztott tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
5. Ha a tészta megkelt, öt egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle és tiszta konyharuhával letakarjuk. 
6. A gombócokat rendre kerekre nyújtjuk és mindegyiket nyolc egyenlő részre vágjuk. 
7. A körszeletek szélére cérnakolbászdarabkát teszünk, majd a kör közepe felé felgöngyöljük. 
8. Az így elkészített kifliket egymástól 2-3 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 
9. A két tojássárgáját kevés tejjel elkavarjuk és a kiflik tetejét megkenjük vele, majd megszórjuk szezámmaggal. 
10. A kifliket előmelegített (200 fokos) sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Tárkonyos krumplisaláta 


Hozzávalók 

50-60 dkg héjában főtt burgonya, 50-60 dkg héjában főtt lilaburgonya, 25-30 dkg levesben főtt marhahús, 1 nagy fej lilahagyma, só, bors, 1 evőkanál tárkony; illetve az öntethez: 1 nagy tojás, 1,5 dl olaj, 1 kiskanál mustár, néhány csepp citromlé, 2 evőkanál tejföl. 

Elkészítése 

1. A tojásból olajból és mustárból botmixer segítségével gyors majonézt készítünk. Belekavarjuk a tejfölt és a citromlevet, illetve a finomra vágott tárkonyt, majd felhasználásig félretesszük. 
2. A héjában főtt kétféle burgonyát meghámozzuk, majd karikára, félkarikára vágjuk, a hagymát hasonlóan szeletlejük. A húst apró kockára vágva adjuk a burgonyához és a hagymához, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. 
3. A burgonyás-hagymás-húsos keveréket leöntjük a korábban elkészített majonézes öntettel, összekavarjuk és tálaljuk. 

Húspástétom maradék sültből 


Hozzávalók 

20-30 dkg sültmaradék (sertés, szárnyas, borjú, bárány), 5-10 dkg vaj, 2 főtt tojás, 1-2 kiskanál mustár, 1 kis fej hagyma, só, bors. 

Elkészítése 

1. A sültmaradékot nagyobb kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a főtt tojást megpucoljuk és kettévágjuk. 
2. A sültmaradékot késes aprítóba rakjuk, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a mustárt, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd pépesre zúzzuk. 
3. A kockára vágott hagymát a végén kavarjuk bele. 
4. Pirítóson vagy friss kenyérre kenve, savanyúsággal tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Ha zsíros a sült maradéka – például sertéshúsból készült –, vajat csak akkor adjunk hozzá, ha a pépes húskrémet kóstolás után nagyon száraznak találnánk. 
• Figyeljünk a fűszerezésre, mert a sült maradék eleve sós és fűszeres!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: