2013. július 19., péntek

Feketeribizli-szörp

A feketeribizlinél maradva, ha már dzsemet készítettünk és még mindig rengeteg gyümölcsünk van, amivel nem tudjuk, mihez kezdjünk, készítsünk feketeribizli-szörpöt. A szörp előnye amellett, hogy gyerekek is ihatják, hogy igen jótékony hatású vérszegénység ellen. Másrészt, finomabb és egészségesebb bármelyik kereskedelemben kapható üdítőnél.

Elkészítési idő: 1-2 óra, a mennyiségtől függően. A fekete ribizli magas A-, C- és E-vitamintartalmánál fogva kiváló immunrendszer-erősítő. Segíti a káros koleszterin lebontását, emiatt jelentős szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében, ugyanakkor serkenti a máj enzimrendszerét, amely a vért méregteleníti.

1 l feketeribizli-léhez 1 dkg citromsav, 1 kg cukor és 1 l víz, szalicil. 

1. A fekete ribizlit leszemezzük, megmossuk, mély tálba tesszük, megszórjuk citromsóval, és kézzel vagy krumplitörővel összezúzzuk. 24 órát letakarva hűvös helyen állni hagyjuk.
2. Ezután gézbe téve kifacsarjuk a levét.
3. Megmérjük a lé mennyiségét, és minden liter léhez egy kilogramm cukrot és egy liter vizet teszünk.
4. Fakanállal addig kavarjuk, amíg a cukor teljesen elolvad, majd kimosott üvegekbe töltjük, tetejére kevés szalicilt teszünk és ledugaszoljuk.

Jó tudni! 

• A feketeribizli-szörp főzés nélkül is eláll.
• Ha a ribizliléhez nem adunk vizet, csupán a cukrot tesszük bele, és úgy kavarjuk ki, ízletes ribizlikocsonyát kapunk.

Jó étvágyat!

26 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ezt a módszert kipróbálom!

Unknown írta...

Jo recept, most keszitettem oda, kivancsi vagyok a vegeredmenyre' Hajra fekete ribizli!!

Martin írta...

Tavalyi évben csináltam meg a szörpöt a recept alapján, annyi különbséggel, hogy szalicil helyett szörp tartósítót tettem bele. Szuper az íze, nagyon jól eláll az üvegekben. Idén a lekvárt fogom megpróbálni!

Unknown írta...

Most fogom kipróbálni

Unknown írta...

Szép napot kivánok, mivel most először szeretnék fekete ribizli szörpöt készíteni ez a recept után, csak lenne egy kérdésem nem kellene felfőzni,hogy a baktériumok elpusztuljanak? Ha igy teszem el egy idő után nem kezd el főni a szörp? Előre is köszönöm a válaszát.

Alíz írta...

Ebben az esetben a cukor tartósít, ez azt jelenti, hogy a megadott mennyiséget bele kell tenni. Ha netán "trükközik" a cukorral és kevesebbet tesz bele, felfőhet, s akkor is, ha nem tesz bele tartósítószert. De akkor is felfőhet, ha nem dolgozik tisztán: nem frissen mosottak az eszközök, edények, amik érintkeznek a szörppel, vagy ha nem tiszta, pormentes a konyha.

Unknown írta...

Na én 2018-ban így csináltam és 28 ezer Ft-os kár lett a konyhámban. Az idén újra próbálkozom, de fel fogom főzni :)

Alíz írta...

Ha a 28 ezer forintos kár azt jelenti, hogy megromlott a szörpje, annak több oka lehetett.
1. Gyenge minőségű volt a ribizli.
2. Gyenge minőségű volt a cukor - mi itt Székelyföldön cukorrépából készült curot használunk a befőzásekhez -, vagy nem tette bele a megadott mennyiséget.
3. Nem használt tartósítószert vagy nem tette bele a kellő adagot.
4. Nem fordított kellő gondot befőzéskor a higiéniára: nem voltak tiszták az eszközök, amelyek érintkeztek a szörppel, nem voltak tiszták a tárolóedények (üvegek).
Amúgy meg nagyon meglep, hogy hagyta kárbaveszni a szörpöt, mert a megbuggyant szörpből még mindig lehet jó ízű ribizlibor, ha hagyják, hogy kiforrja magát, s ha a bor is tovább erjed, lehet belőle nagyon finom ecet. Semmiképp nem hagytam volna kárbaveszni...
S ha az idén felforralja a ribizliszörpjét, de nem fordít gondot a fennebb felsorolt dolgokra, garantálom, ugyanúgy meg fog romlani, mint tavaly. Ebben az esetben viszont én jó idejében szóltam...

Unknown írta...

Tavalyelőtt nem tettem bele tartósítószert. Csak 1 üveg lőtte szét a konyhámat. A többi üveg szörpöt felföztem és semmi baja nem lett.

Alíz írta...

Igen, ez is egy opció, fel lehet főzni a feketeribizli-szörpöt, s talán az élvezeti értéke megmarad, de a jótékony, gyógyhatása már nem. Mi itt, Székelyföldön azért tesszük el hideg eljárással a ribizliszörpöt, mert így benne maradnak a vitaminok, amik bizony főleg télen igencsak hasznosak. A biztonság kedvéért teszünk bele egy kis tartósítószert is - ami nem ördögtől való, tekintve, hogy minden üzletből vásárolt termékben benne van - de inkább csak a szörp tetejére tesszük, és felbontáskor az első löttyintéssel ki is dobjuk belőle.

Unknown írta...

Szerintem vétek fel főzni mert a lényeg kifő belőle én minden évben így készítem és soha semmilyen gond nem volt vele sőt egyik évben nem volt elegendő üvegem és még műanyag palackba is tettem és azok is elalltak egész télen

Attila írta...

Én azt nem értem, hogy a gyümölcsöt "megszórjuk citromsóval", miközben még nem tudjuk, hogy mennyi lesz a lé. Mert a recept 1 liter léhez javasol 1 dkg citromsavat. Mennyi citromsóval szórjuk meg a gyümölcsöt, amikor még nem tudjuk, mennyi levet fog adni?
Plusz: magából a gyümölcsből nem lesz lé, csak egy takony, amit nem lehet kipréselni, olyan sűrű... Már korábban kell vizet adni hozzá, hogy kipréselhető legyen, de innentől megint nem tudjuk, mennyi lett volna az eredeti lé.

Pasi vagyok, lehet, hogy azért nem értem :)

Alíz írta...

A citromsav vagy citromsó azt a célt szolgálja, hogy a ribizli erős héját megpuhítsa és a mennyisége hozzávatőleges. Vagyis a leszemezett ribizlit kell megszórni citromsavval, s hogy pontosabb legyek 1 kg gyümölcshöz lehet tenni kb. 1 dkg, azaz 10 g citromsavat. Ezután összezúzzuk a gyümölcsöt, majd gézbe kötve facsarjuk ki a levét - ezt mérjük meg és a liter ribizliléhez teszünk 1 kg cukrot és 1 liter vizet. Így már érthetőbb?
Ja, és nyugodjon meg: nem lesz olyan, mint a takony a gyümölcs miután megszórta citromsavval és összezúzta! Sőt, nagyon is könnyen préselhatő lesz gyümölcspréssel is, de a jól bevált hagyományos módszer a géz, amihez csak egy erős férfikéz kell. :)))

Unknown írta...

Megkérdezhetem kb kilónként mennyi szörp készül? Hideg vagy meleg üvegbe kell önteni? Sosem csináltam még semmilyen szörpöt.

Alíz írta...

Kb. 2-3 liter lé lesz az 1 kg ribizliből - pontos mennyiséget azért nem lehet mondani, mert nem egyforma a ribizli létartalma, na meg az is kérdéses, hogy ki mennyire tudja kifacsarni, mennyi lét nyer ki belőle.

Unknown írta...

T.
Cukor helyett folyékony édesitő használható?

Alíz írta...

Elvileg édesítőszerrel is el lehet tenni, bár én még sosem próbáltam. Ezért azt javaslom, hogy kezdésnek csak kis mennyiségű szörpöt tegyen el így, ha netán mégsem válna be a módszer, ne érje nagy veszteség. Annál is inkább, mert a fennebb leírt klasszikus változatnál a cukor is tartósít.

Unknown írta...

Lenne kedves megírni mi az a szorp tartósító?

Alíz írta...

Régebb szalicilt használtunk, most inkább nátrium-benzoátot. :)

Unknown írta...

Egy tasak dr. Otker tartósíto szer hány liter ribizli szörp hoz elegendő?

Alíz írta...

Nem ismerem a Dr. Oetker féle tartósítószert. Érdekelne mit tartalmaz, milyen mennyiségben, hány grammos a tasak? Ha erre választ kapok, meg tudom mondani, mennyi szörphöz elegendő. :)

Unknown írta...

Jò napot.
Mièrt nem zselèsedik meg a vízmentes ribizlilé?
Vagy mennyi idő utàn lesz zselés?
Köszönöm a vàlaszàt

Alíz írta...

Olyan soha nem lesz mint a zselé, azt ne várja. A tiszta ribizlilé, ha belekavartuk a megfelelő mennyiségű és MINŐSÉGŰ cukrot, rendszerint 1-2 napon belül megkocsonyásodik. Ez egy fokkal lágyabb, törékenyebb állag, mint a zselé. Ja, és mi a ribizlikocsonyához cukorrépából készült cukrot használunk.

Névtelen írta...

Ha fel fő a hidegen eltett fekete ribizli szörp ( celofannal volt le kötve ) lehet-e valamit csinálni , hogy megállítsuk a fövését? Köszönöm !

Alíz írta...

Ha nem kezdett nagyon erjedni, meg lehet próbálni felforralni, majd forrón tiszta, csírátlanított üvegbe tölteni és száraz dunsztba tenni. Javaslom, hogy előbb egy üvegen próbálja ki, s nincs semmi utóíze felforralás után, akkor lehet a többit is forralni.
Ha viszont már nagyon erjed, akkor az egészet bele kell tölteni egy korsóba, és hagyni, hogy forrja ki magát - lesz belőle feketeribizli-bor. Ha pedig kevés benne a cukor, akkor ecet lesz belőle, amit salátának el lehet használni. :)
Egyébként az erjedés nem a celofántól volt, hanem a nem megfelelő minőségű és mennyiségű cukortól, esetleg nem voltak eléggé tiszták a tárolóedények és az egyéb eszközök, amikkel érintkezett a szörp.

Névtelen írta...

Jó napot! Segítségre lenne szükségem! Szerettem volna a recept alapján ribizli szörpöt készíteni.
Leírni is gáz, de véletlenül kilónként 10 deka citromsót tettem, ami azt jelenti, hogy a 9 kilo ribizlihez 900 gr citromsó került. Eddig 11 kilo cukrot tettem hozzá, hátha kicsit elveszi a savanyú ízt, de eddig nem úgy tűnik. Tulajdonképpen fogyasztható, többször is kóstoltuk, savanykás és savas, de nem mondanám rossznak. Viszont félek, hogy nem-e káros a szervezetre ez a mennyiségű citromsó, ha elfogyasztjuk a szörpöt. Mi a véleménye? Menthető vagy kuka? Köszönöm szépen.