2014. március 28., péntek

Mézes sütemény

Finom, kiadós, omlós sütemény - ezzel jellemezhető leginkább K. Réka mézes sütije. Bármilyen ünnepi alkalomra elkészíthető, a közelgő húsvétra ajánljuk.

Elkészítési ideje: 2-3 óra. Kiadós és díszes sütemény. 

Mézes lapok: 3 evőkanál méz, 7 evőkanál olaj, 7 evőkanál tej, 5 evőkanál cukor, 2 kiskanál szódabikarbóna, fél citrom leve, 2 tojás, 45 dkg liszt. 
Krém: 2 dl tej, 2 evőkanál gríz, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, illetve ribizlikocsonya vagy más savanykás dzsem. 

1. A lapokhoz a mézet, az olajjal és a tejjel meglangyosítjuk, a tűzről levéve beletesszük a tojásokat és a citromlével felfuttatott szódabikarbónát. A lisztet kanalanként adagoljuk a masszához addig, amíg könnyen gyúrható tésztát kapunk. 
2. A tésztát négy részre osztjuk, és tepsi méretű sütőpapíron négy lapot nyújtunk. A lapokat a sütőpapír segítségével átemeljük a tepsi hátára és 7-8 perc alatt megsütjük. A papírt csak azután vegyük le a lapokról, miután langyosra hűltek, ellenkező esetben eltörhet. 
3. A krémhez a tejben megfőzzük a grízt, és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, és a kihűlt grízt hozzáadjuk. 
4. Az első lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot, azt megkenjük a ribizlikocsonyával, következik a harmadik lap, a megmaradt krém és a negyedik lap. A tetejét megszórhatjuk porcukorral. 
5. Mielőtt felszeletelnénk, egy napig pihentetjük a süteményt.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: