2014. április 16., szerda

Csavart csülök

Ha nincs sonka, illetve csak kevés kell, nem tudunk megvenni egy nagy darabot, akkor érdemes csülköt venni. A csülök egyébként is finom, Alíz receptje alapján elkészítve pedig mennyei húsvéti eledel.

Elkészítési ideje: 3-3,5 óra. Noha elkészítése igényel némi gyakorlatot, megéri elkészíteni, hiszen előállítási költsége lényegesen alacsonyabb, mint a húsvéti sonkáé, ráadásul ízletesebb. 

2 nagy csülök vagy 3 kisebb (kb. 1,5-2 kg), 5-6 cikk fokhagyma, őrölt bors. 

1. A csülköket, ha nagyon sós, kiáztatjuk, alaposan megmossuk és bő, hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontról leválik a hús. 
2. Közben megpucoljuk a fokhagymát, előkészítjük a borsot és egy nagy celofánt. 
3. Egy nagy tálba halmozzuk a csontról lefejtett húsdarabokat, figyelve arra, hogy minél épebb darabokban maradjanak. Meghintjük zúzott fokhagymával és borssal, illetve ráöntünk kb. egy merőkanálnyi forró csülöklevet. 
4. A kiterített celofánra ráhalmozzuk a húst úgy, hogy alul tesszük a bőrös részeket, és rátöltjük a fűszeres levet is. 
5. Ezután szorosan a celofánba tekerjük a masszát úgy, hogy minél keményebb rudat nyerjünk. Két végét bekötözzük, a csülökrudat két vágódeszka közé helyezzük, és nehezéket téve rá hagyjuk kihűlni. 
6. Rézsútosan szeleteljük, eltávolítjuk a celofánt a szeletekről, citromkarikákkal, főtt tojással, mustárral vagy friss zöldséggel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Fontos, hogy amint megfőtt a csülök, azonnal csontozzuk ki és minél gyorsabban dolgozzunk vele, hogy még melegen celofánba tekerjük a fűszeres húst.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon nagyon fincsi lehet. Elkeszítem evrecept szerint én is😊