2014. április 13., vasárnap

Mézes-diós-meggyes sütemény

Egy másik nagyon finom sütemény, amit szintén egy csíkszeredai olvasónk készített a tavalyi Süteménymustrára. Lupány Márta süteménye osztatlan sikert aratott az olvasók körében, noha a szakemberekből álló zsűri a legjobb sütinek járó díjat másnak adta.

Elkészítési idő: 1,5 óra. A csíkszeredai Lupány Márta közönségdíjas süteménye, aminek receptjét a Szatmár megyei Erdődről hozta és édesanyjától, Ámán Ágnestől tanulta. 

Mézes lap: 1 tojás, 7,5 dkg cukor, fél borospohárnyi olaj, 1 evőkanál méz, 2,5 evőkanál tej, 30 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna. 
Piskóta: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 tasak sütőpor. 
Töltelék: 15 dkg darált dióbél, 15 dkg cukor; illetve meggy- vagy bármilyen savanykás dzsem és kimagozott meggy ízlés szerint. 

1. A mézes lap hozzávalóit összegyúrjuk, és két tepsi méretű lapot nyújtunk belőle. 
2. A egyik lapot a vajazott-lisztezett tepsi aljába tesszük, megkenjük dzsemmel és megszórjuk a cukros dióbéllel. 
3. Elkészítjük a piskótát: a tojások fehérjét különválasztjuk a fehérjétől; a fehérjét kemény habbá verjük úgy, hogy közben a cukrot kanalanként hozzáadjuk; egyenként belekavarjuk a tojássárgájékat és a sütőport, végül lazán beleforgatjuk a lisztet. 
4. A piskótamasszát a tepsiben lévő dzsemes-cukros dióval és meggyel megszórt mézes lapra öntjük, egyenletesen elsimítjuk, megszórjuk meggyel, és befödjük a másik mézes lappal. Villával megszúrkáljuk, és előmelegített sütőben megsütjük. 
5. Csokoládémázzal bevonjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: