2014. március 31., hétfő

Tojásos csirkemájtekercs vörösáfonya-zselével

Mostantól tényleg főképp húsvéti ételajánlatok következnek! Ez a csirkemájtekercs igazán különleges fogása lehet az ünnepi asztalnak, ráadásul elkészítése nem is annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik első látásra - legalábbis ezt állítja a készítője, Alíz. Mindenképp, húsvétig még van idő és előtte érdemes tenni egy próbát a biztonság kedvéért. 

Elkészítési idő: 1,5 óra. Jó alternatíva töltött bárány helyett, de a mutatós fogást akár előételként is tálalhatjuk bármilyen ünnep alkalmával. 

Csirkemájpástétom-burok: 50 dkg csirkemáj, 2 fej hagyma, pici olaj, só, bors, paprika, őrölt szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, pici cukor, 10 dkg vaj, evőkanálnyi mustár, 2 nyers tojás, zsemlemorzsa. 
Tojástöltelék: 2 keményre főtt tojás, két tojássárgája, kiskanálnyi mustár, pici só és fehérbors. 
Pikáns vörösáfonya-zselé: 3 dl vörösáfonya-befőtt, fél chilipaprika, 10 g zselatin. 

1. A csirkemájból a két fej hagymával pici sóval, borssal, paprikával pörköltet készítünk, zsírjára pirítjuk, majd miután kihűlt, ledaráljuk. 
2. Hozzáadjuk a vajat, a két nyers tojást, sózzuk és fűszerezzük egy kis szerecsendióval, fahéjjal, szegfűszeggel és pici cukorral, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát nyerjünk. 
3. Közben a két keményre főtt tojást sajtreszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a két tojássárgáját, és kiskanálnyi mustárral, pici sóval, fehérborssal simára kavarjuk. 
4. Egy alufóliadarabot vékonyan megolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és félujjnyi vastagságban tenyerünkkel nyomkodva elegyengetjük rajta a pástétomot, majd rákenjük a tojástölteléket. 
5. Ezután az alufólia segítségével felgöngyöljük, majd beletekerve a fóliába, végeit szorosan lezárva, előmelegített sütőben kb. félóra alatt készre sütjük. 
6. Miután megsült, lebontjuk róla a fóliát, és csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt. 
7. Amíg a tekercs sül, elkészítjük a vörösáfonya-zselét: a befőttet összefőzzük a finomra aprított chilivel, majd főzés nélkül hozzákavarjuk az áfonyalében oldott, felforrósított zselatint. A masszát egy centi vastagságban szétterítjük egy tálcán, hagyjuk megdermedni, majd kerek szúróval korongokat vágunk belőle. 

Jó tudni! 
• A szárnyasok máját sütés-főzés közben is szabad sózni, mert nem keményedik meg, mint a borjú- vagy sertésmáj.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: