2013. december 23., hétfő

Zserbószelet (soklapos)

Tudjuk, zserbó nélkül sincs karácsony, mint ahogy bejgli és mezeskalács nélkül sincs, ez viszont nem a megszokott változat, hiszen több benne a töltelék mint a tészta. J. Ildikó zserbója ugyanis nem három, hanem öt lappal készül.  Rövid története: Ildikó anyósa, Edit néni kísérletezte ki ezt a változatot csupa önszorgalomból, ő ugyanis szerette megadni a módját a süteményeknek. Ildikó tőle leste el a fortélyokat  és párja iránti szeretetből azóta mindig így süti.

Elkészítése: 2 óra. Nagyanyáink karácsonyi asztalának elmaradhatatlan süteménye a zserbó. Noha nevét a francia származású Gerbeaud Emil curkásztól kapta, a fáma szerint elődje, Kugler Henrik curkászdájában már sokkal előbb megjelent. Az akkoriban kugler néven ismert süteményt József Attila is megemlíti versében: „Jó ruhába járni-kelni/ S öt forintér kuglert venni...” 

Alaptészta: 40 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, csipetnyi só. 
Töltelék: 50 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 40-50 dkg baracklekvár, 2 citrom reszelt héja. 
Máz: 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál cukor, kevés víz, 1 evőkanál margarin. 

1. A tejet kézmelegre hevítjük egy kiskanálnyi cukorral, és az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat szobahőmérsékletűre olvasztjuk. A lisztet egy tálba öntjük és összekeverjük a cukorral, sóval és a citrom reszelt héjával, majd a közepébe egy lyukat készítünk. Ebbe rakjuk a vajat, a tojást és az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, meggyúrjuk a tésztát. 
2. Amikor elkészült a tészta, megmérjük és öt egyenlő adagra osztjuk, majd kelni hagyjuk. 
3. A lapokat rendre lisztezett deszkán kinyújtjuk, és az elsőt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 
4. A baracklekvárba belekeverjük a reszelt citromhéjat, megkenjük vele a tésztát és megszórjuk cukros dióval. A műveletet rendre megismételjük a többi lappal is, az utolsóval pedig befödjük a süteményt. 
5. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. 
6. Ha megsült, a sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből és hagyjuk kihűlni. 
7. Összekavarjuk a kakaót a cukorral és annyi vízzel, hogy nedves, de nem folyós masszát nyerjünk. Folytonosan kavargatva addig forraljuk, amíg szép sima mázat nyerünk. A tűzről levéve belekavarjuk a margarint, majd forrón rákenjük a kihűlt tésztára. 
8. Amikor megkötött a máz, hosszú szeletekre vágjuk a süteményt.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: