2014. április 8., kedd

Tojásos bárányhús

Mint már korábban is említettük, noha tart még a böjti időszak, igyekszünk minél több húsvéthoz kötődő étel receptjét közölni, hogy legyen amiből választani az ünnepre. Ezek egyike Simonfi Ildikó tojásos bárányhúsa, amit Székelyföldön készítenek rendszerint vagy az ünnep előtt, vagy közvetlen utána.

Elkészítési idő: 1 óra. Nagyon finom hagyományos húsvéti étel, csak bárányhúsból készíthető. 

1 kg bárányhús, kevés olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 tojás, só, bors ízlés szerint. 

1. A megtisztított bárányhúst darabokra vágjuk úgy, mint tokánynak. 
2. Az olajat felhevítjük, beletesszük a bárányhúst, és fedő alatt puhára pároljuk – addig, amíg zsírjára sül. 
3. A tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk, belevágunk egy csokor petrezselyemzöldet, majd a forró bárányhúsra öntjük, és jól összeforgatjuk. 
4. Krumplisalátával melegen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A fiatal bárányhús sok levet enged – nem szükséges vizet önteni alá a párolásnál –, ezért veszít a mennyiségéből. Ha három személynél többre főzünk, növeljük a húsadagot. 
• Elkészíthető maradék báránysültből is, ebben az esetben nem kell párolni a húst.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: