2014. április 9., szerda

Füstölt csülök őzgerincben

Akár a húsvéti sonkát is helyettesítheti ez a pompás étel. S. Ildikó parádés fogásának egyik előnye, hogy lényegesen olcsóbb, mint a sonka, hiszen csülökből készült, de mutatósabb is, szebben lehet tálalni. Érdemes kipróbálni!

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Mutatós finomság a húsvéti asztalon, ami helyettesítheti a sonkát. 

1 db kb. 1 kg-os füstölt csülök, 4 tojás, petrezselyemzöld, 1 sárgarépa; illetve friss tavaszi zöldség a díszítéshez (hónapos retek, zöldhagyma, saláta levél stb.). 

1. A csülköt bő vízben csendes tűzön addig főzzük, amíg a csontról könnyedén leválik a hús. 
2. A tojásokat keményre főzzük, a sárgarépát megtisztítjuk, és díszes karikákat vágunk belőle. 
3. Ha megfőtt a csülök, lefejtjük a csontról a húst, a tojásokat meghámozzuk. 
4. Egy őzgerincforma alját kidíszítünk sárgarépakarikákkal, petrezselyemzölddel, belehelyezzük a főtt tojásokat és a lefejtett húst, majd a csülök főzőlevéből rátöltünk egy keveset, éppen csak annyit, hogy összefogja a húst. Egy deszkával (lapítóval) megnyomtatjuk a húst, és hagyjuk másnapig dermedni. 
5. Egy ovális tálat kirakunk salátalevéllel, ráborítjuk az őzgerinc alakú kocsonyás csülköt, és tetszés szerint kidíszítjük. 

Jó tudni! 
•Tálalás előtt helyezzük a formát meleg vízbe, így könnyen kijön belőle a kocsonyás csülök. 
•A csülök levét ne öntsük el, felhasználhatjuk különféle levesekhez! Lefagyasztva sokáig eláll.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: