2014. július 12., szombat

Pirosribizli-kocsonya

Rég elkezdődött a befőzések időszaka és az ügyes háziasszonyok már javában főzik a lekvárokat, szörpöket, befőtteket. Most épp a ribizli érik, ezért is ajánljuk szíves figyelmükbe K. Réka pompás pirosribizli-kocsonyáját, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és megőrzi vitamintartalmát is. Ugyanakkor emlékeztetnék Kedves Olvasóinkat néhány régebb beblogolt receptünkre is, így a nyersen készülő meggybefőtt és szörp receptjére, a sárgabaracklekvárunk, valamint a feketeribizli-dzsemünk receptjeire is. Ezek a gyümölcsök mind mostanság érnek és kár lenne bármelyiket kihagyni csak azért, mert nincs egy megbízható recept. Térjünk azonban vissza K. Réka pirosribizli-kocsonyájára.

Elkészítési idő: 1 óra. A kellemesen savanykás gyümölcskocsonya kiváló különféle süteményekbe, tortákba. 

1 l pirosribizliléhez 1 kg cukor, szalicil. 

1. A megmosott, megtisztított ribizlit üvegtálba tesszük, és kézzel vagy krumplitörővel összezúzzuk. 
2. Szitán vagy gézen áttörjük. 
3. Megmérjük a kapott levet, és minden liter léhez 1 kg cukrot és pici szalicilt kavarunk. Addig kavarjuk, amíg a cukor elolvad. 
4. Befőttesüvegekbe töltjük, és lezárjuk. Néhány nap alatt megkocsonyásodik. 

Jó tudni! 
• A ribizlikocsonya ezen változatát nem kell főzni.
Jó munkát, majd jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Igen!!

Névtelen írta...

Sajnos én főztem és nem lett kovsonyás mit tegyek
Köszönöm a választ

Alíz írta...

Sajnos, immár semmit nem tud tenni, ugyanis a főzéssel kifőzte belőle pektint, ami a gyümölcsfélék kocsonyásító anyaga. :) Sajnálom, hogy így történt, pedig külön felhívtuk a figyelmet, hogy a ribizlikocsonyát nem kell főzni. Ebben az esetben viszont még mindig tehet két dolgot: 1. tovább főzi míg hígabb lekvárállagú lesz; 2. üvegekbe tölti úgy, ahogy van, és szörpként fogyasztják el. :)