2013. december 3., kedd

Rakott cékla

A télnek is megvannak a szín- és ízpompás zöldségei, ezek egyike a cékla, ami rendkívül változatos módon elkészíthető egy kis fantáziával. K. Réka salátája nem csak finom és laktató, hanem a szemnek is kívánatos, elkészítése pedig roppant egyszerű.

Elkészítési idő: 1 óra. 

3 közepes cékla, 15 dkg telemea, 10 dkg mozzarella sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kaporzöld, só, bors, 1 dl olívaolaj, köménymag, 1-2 cikk fokhagyma. 

1. A céklákat héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd miután kihűlt, karikára vágjuk. 
2. A telemeát és a mozzarellát lereszeljük és egy tálba tesszük. A petrezselyemzöldet, a kaprot és a fokhagymát apróra vágjuk és a sajtra szórjuk. Rátöltjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal és összekeverjük a sajtokat a fűszerekkel. Könnyen kenhető krémet kell kapnunk. 
3. Egy kalácssütőformát kibélelünk fóliával, a céklakarikák egy részével kibéleljük az alját, majd megkenjük a krémmel. Ismét teszünk egy sor céklát, majd krémet. Így folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók, a tetejére cékla kell kerüljön. Letakarjuk fóliával, és 2-3 órára betesszük a hűtőbe. 
4. Miután kivesszük, hosszúkás tálcára kiborítjuk, levesszük róla a fóliát, és 3-4 cm széles szeleteket vágunk. Sültek kiváló körete lehet, de fogyasztható egészséges, könnyű vacsoraként is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: