2014. április 11., péntek

Báránybelsőség-kenyér – Drob – Pudinka

Másik nagyszerű fogás a húsvéti hidegtálra a báránypástétom vagy dorb vagy pudinka, aminek előnye, hogy nem csak bárány belsőségből készíthető el, hanem bármilyen belsőségből. Nyílván Alíz pompás fogása báránybelsőségből az igazi, de lehet tenni egy próbát borjú, csirke vagy egyéb belsőségekkel is.

Elkészítési idő: kb.1,5 óra. Báránybelsőségből készülő hagyományos fogás, amit – gasztronómusok szerint – az erdélyi magyarság a román konyhából vett át. A belsőségekből készült pástétom egyaránt megtalálható a lengyel és szlovák konyhában. 

1 bárány belsősége: máj, szív, vesék, tüdő, lép, illetve kb. 30 dkg bárányhús, 6 főtt tojás, 2 nyers tojás, 1 tejben áztatott zsemle, 15 dkg füstölt szalonna vagy a bárány zsiradékja, 1 nagyfej hagyma, só, bors, pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés olaj és zsemlemorzsa. 

1. A füstölt szalonnát vagy a bárány zsiradékját kockára vágjuk, kiolvasztjuk, megdinszteljük rajta a kockára vágott hagymát, és megszórjuk pirospaprikával. Hagyjuk kihűlni. 
2. A belsőségeket és a húst enyhén sós vízben megabáljuk. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni. 
3. A máj és a szív felét, az egyik vesét, valamint két főtt tojást kockára vágunk, és egy tálba tesszük. A maradék belsőséget, a húst és a tejben áztatott zsemlét a dinsztelt hagymával együtt ledaráljuk, és ugyanabba a tálba tesszük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáadjuk a két nyers tojást, és összekavarjuk. 
4. Egy őzgerinc- vagy kalácsformát olajjal vékonyan kikenünk, megszórjuk zsemlemorzsával. A forma aljába nyomkodjuk a massza egyharmadát, rárakjuk a megpucolt főtt tojásokat, majd a maradék masszával befödjük. 
5. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd. 
6. Ha megsült, a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan tálcára borítjuk, és miután teljesen kihűlt, éles késsel szeleteljük. Friss tavaszi zöldségekkel – retekkel, zöldhagymával – tálaljuk. 

Jó tudni!
• Készíthetjük főtt tojás nélkül is, illetve tetszés szerint gazdagíthatjuk zöldborsóval, sárgarépával és kukoricával. 
• A drob román változatában rengeteg zöldfűszer van, nagyon finom így is. Ki lehet próbálni friss kaporral, kakukkfűvel és zöldfokhagymaszárral fűszerezve is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: