2013. július 20., szombat

Feketeribizli-bor

Ma ünnep van, legalábbis számunkra. Ugyanis pontosan ma egy hónapja indítottuk el ezt a blogot, s ha már ünneplünk, akkor koccintsunk egy pohár feketeribizli-borral. Ám, előtte néhány adat az elmúlt egy hónapról. Nos, ez alatt az egy hónap alatt több mint 4000-en látogatták meg a blogunkat, vélhetőleg, többen vannak olyanok, akik többször is, illetve, akik rendszeresen. A rendszeres olvasóink száma 14, biztatnánk másokat is, hogy a jobb oldali első sávban A Székely Konyha olvasói címszónál regisztráljanak. A legnépszerűbb, leggyakrabban látogatott receptjeink a tehéntúrós gombóc meggyöntettel váltakozva a szalonnás-zöldhagymaszáras omlettel, illetve a sárgabaracklekvár, a kaszás puliszka ordával és a kapros-ordás palacsinta. Nem óhajtanánk komoly következtetéseket levonni, de ebből is látszik, hogy a legkeresettebb receptjeink többsége hagyományos recept, vagy a hagyományos újítva és ez is jelzi jó úton haladunk. S ha már a hagyományoknál tartunk, koronázzuk meg az eddigi sikereket egy szintén hagyományos recepttel, méghozzá a gyergyószentmiklósi György Tibor isteni feketeribizli-bor receptjével.

Elkészítési idő: 1 óra. Kellemes ízű, édeskés bor lesz belőle, aminek egyetlen „hibája”, hogy nagyon itatja magát. Vigyázat a fogyasztásával, mert eléggé magas az alkoholtartalma!

5 kg leszemezett ribizli, 5 kg cukor, kb. 22 l víz. 

1. A leszemezett ribizlit megmossuk, és húsdarálón ledaráljuk.
2. Összevegyítjük a vízzel meg a cukorral, és addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen elolvad.
3. Korsóba töltjük, és 4-5 hétig érleljük.
4. Amikor megállt az erjedése, gumicsővel leszívjuk a bort és üvegekbe töltjük.

Jó tudni!

• Meleg időben hamar kiforr a bor, ezért három hét után nézzük meg, hogy még tart-e az alkoholos erjedés, és ha már leállt, leszűrhetjük a bort.

Jó itvágyat!

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

jo recept jo ital a szilagysagban is keszitjuk picit nagyobb menyisegbenn,Demeter Csaba.

Unknown írta...

Köszönöm szépen a receptet, igazán bevált. Ambrus László

Alíz írta...

Örülök, hogy sikerült és ízlik. Jelezném viszont, hogy nem tanácsos egyszerre sokat fogyasztani belőle - ne adj Isten berúgni tőle -, mert a magas cukortartalma miatt erős fejfájást okozhat. Kismértékben fogyasztva - 1-2 dl bor egy étkezéshez - viszont gyószerként is működhet, kiváló például a vérszegénységre. Magas vérnyomásosak viszont ne fogyasszák! :)

Névtelen írta...

Honnan lehet tudni, hogy már leállt az erjedése? Milyen jelekre kell figyelni?

Alíz írta...

Onnan lehet tudni, hogy megállt az erjedése, hogy letisztul a leve, szép áttetszővé válik és nem pezseg.

Névtelen írta...

Tavaj is ez a recept szerint csinaltam es nagyon jo lett koszonjuk a. Segitseget

Alíz írta...

Örülök, hogy bevált a recept és jó lett a bor. :)

Névtelen írta...

2021-ben keszitettem bort ez a recept szerint es nagyon jo lett.

Névtelen írta...

Üdv. A víz mennyisége 22 liter nem sok az 5 kg gyümölcshöz?

Alíz írta...

Nem sok. Mi így készítjük, itt még néhányan pozitív eredményekről számoltak be a fennebb hozzászólók között is, akik ezen recept szerint készítették. DE semmi nincs kőbe vésve, nyugodtan el lehet térni a recepttől, viszont ha a végeredmény nem bor lesz, hanem valami egyéb, ne bennünket hibáztassanak, hanem azt, aki eltért a recepttől. :)

Névtelen írta...

Hello.baratnoimmel készítettünk piros ribizli bőrt kb 35liter van,és egy 50litres korsoba tettük,kezdett főni is,de attól tart h megecetesedik.fennal ennek a lehetősége?mivel nem telt meg a korsó (nem is szabad tele tölteni)vagy fölöslegesen aggódunk 😁

Alíz írta...

Ha a recept szerint jártak el, akkor nincs ok aggodalomra. Amikor belerakjuk a gyümölcsöt, a cukrot és a vizet a korsóba, akkor egy idő után beindul az erjedés - ezért nem jó teljesen teletölteni a korsót - de miután kiforrt a bor, leáll az erjedése, és a leve letisztul. No, ekkor kell üvegekbe szűrni, és hermetikusan lezárni, mert ha ezután indul el megint az erjedés, abból már csak ecet lesz. :)

Névtelen írta...

Nekem nem indult be a forrás

Alíz írta...

Ha az arányokat betartotta, akkor meleg helyen néhány nap alatt beindul az erjedés. Ha legatöbb 4-5 nap alatt mégsem indulna be, annak több oka lehet. 1. Kevés cukor van benne. 2. Hideg helyen van a korsó. Az erjedés beindulásához ui. minimum 14-15 fok szükséges, ha ennél kevesebb van - pl. hideg pincében, ahol 10 fok van télen-nyáron - akkor nem indul be az erjedés, vagy későre indul be és nem megfelelően zajlik.

KSz írta...

Jó napot kívánok!
Kérem, segítsen a következő kérdések megválaszolásában!
Mennyi helyet kell hagynom a korsóban ahhoz, hogy erjedés közben ne fusson ki a bornakvaló?
Az erjedés ideje alatt a korsó száját bedugaszolva vagy szabadon kell tartani?
Köszönöm szépen!
Tisztelettel,
Kerekes Szilárd

Alíz írta...

Kedves Szilárd! A korsót kb. 3/4-ig érdemes megtölteni, és a korsó száját egy darab több rétegben összehajtott gézzel kell lekötni. Aztán ha az erjedés csillapodik, lehet tenni rá dugót is, de olyat, amelyiken keresztül tud szelelni a bor, nehogy túlnyomás keletkezzen és szétrobbantsa a korsót.

Névtelen írta...

Jó napot kívánok. Ha a leszivatott bor nem elég édes, és még amúgy is vissza kell tenni forrni, lehet édesiteni?