2013. július 6., szombat

Képviselőfánk

Egyszerű és nagyszerű sütemény, igaz a sütését jól el lehet rontani, ha nem figyelünk oda, hogy a sütő fel legyen hevítve rendesen és sütés közben ne nyitogassuk az ajtaját. Ettől függetlenül gyorsan megy az elkészítése és hamar megy a sütés is, ha több tepsiben sütjük felváltva, de légkeveréses, elektromos sütőben akár egyszerre is megsüthető az egész. Alíz például májusban a kicsengetések környékén 200 darabot sütött kb. 3 óra alatt. A krémje tetszés szerint változtatható, ez most csokis pudinggal készült.

Elkészítési idő: 1óra

Fánk: 8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj, 15 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 5 tojás, csipetnyi só.
Töltelék: 1 csokoládés pudingpor, fél liter tej, 2 tojás, 2-3 kanál cukor.

1. A kimért vizet a zsírral vagy vajjal és csipetnyi sóval egy kis fazékban feltesszük forrni.
2. Ha felforrt, egyszerre beleborítjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal addig kavarjuk, míg a főtt tészta elválik az edény falától.
3. A tűzről levéve, amíg még meleg a tészta, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol kiskanállal vagy nyomózsákkal csinos halmokat rakunk.
4. Előmelegített, forró sütőben addig sütjük, míg aranysárga lesz.
5. Míg a fánkok készülnek, elkészítjük a krémet. A tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől; a tojásfehérjéből néhány csepp citrommal kemény habot verünk; a tojássárgáját a pudingporral és a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és kemény pudingot főzünk. Még melegen belekavarjuk a tojásfehérjét.
6. A közben megsült és kihűlt fánkok tetejét éles késsel bemetsszük és kiskanál segítségével betöltjük a krémet.
7. A sütemény tetejét megszórjuk porcukorral vagy leönjük csokoládéöntettel.

Jó tudni! 
• Képviselőfánk sütésekor a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert nem nő fel a fánk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Böbe írta...

Nálunk is igen nagy kedvenc!:)) Meg is kívántam most:)))

Alíz írta...

Böbe: Ez amolyan megunhatatlan retrósüti, mindig előbukkan valahonnan és mindig megkívánjuk, mert szeretjük. :)