2013. november 21., csütörtök

Roston sült libamáj vörösáfonyás-körtés chutney-val

Finom és ünnepi - leginkább ez jellemző a képen látható ételre. Noha a libamájat - borsos ára miatt -sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hátha néha mégis akad olyan alkalom, amikor megengedhetjük magunknak. 

Elkészítési idő: 30 perc. Különleges fogás, bensőséges családi ünnepeken előételként tálaljuk. 

Roston sült libamáj: 50 dkg libamáj, só, bors, kakukkfű, kevés libazsír, illetve pirítós kenyér.
Vörösáfonyás-körtés chutney: 2 körte, 1 fej lilahagyma (vöröshagyma), 1-2 evőkanál fagyasztott vörös áfonya vagy ugyanennyi áfonyabefőtt, 1-2 evőkanál aszalt áfonya, 4-5 dkg gyömbér, 1 chili paprika vagy csípős paprika, 1 evőkanál fehérborecet, 1 kiskanálnyi méz, 1 mokkáskanálnyi mustármag, 4-5 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanálnyi bors, 1 csillagánizs, 5-6 szem koriánder, kevés só. 

1. Előbb elkészítjük a chutney-t, mert ki kell hűlnie. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk; a körtét meghámozzuk és centis kockára vágjuk. Az egészet egy edényben az aszalt vörös áfonyával és a finomra vágott chili paprikával főni tesszük, közben hozzáadjuk a mézet, az ecetet, a reszelt gyömbért, illetve teatojásban a fűszereket. Kb. 15 perc alatt többször is megkavargatva összefőzzük, a legvégén hozzáadjuk a fagyasztott vörös áfonyát vagy vörösáfonya-befőttet. Hagyjuk teljesen kihűlni. 
2. A libamájat megpucoljuk, félujjnyi szeletekre vágjuk, borsozzuk, majd vékonyan kizsírozott serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk. Sütés közben néhány szál friss kakukkfüvet dobunk a serpenyőbe. Vigyázzunk, ne süssük túl a májat! A kisült májszeleteket tálalásig melegen tartjuk. 
3. A kenyeret kerekre vagy nagyobb kockára vágjuk, és serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk. 
4. Tálaláskor a pirítottkenyér-talapzaton elrendezzük a májszeleteket és melléhalmozzuk a chutney-t. Az asztalra sót teszünk, hogy mindenki ízlés szerint sózhassa. 

Jó tudni! 
• A chutney vagy csatni indiai eredetű étel, zöldségekből és gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű ízesítő – átmenet a befőtt és az ételízesítő között. Vidékünkre nemrég jött be divatba, hideg és meleg előételek mellé ízesítőnek kiváló.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: