2013. december 13., péntek

Virslis „lábtörlő”

Még egy hét és karácsony, aztán szilveszter, ideje megtervezni az ünnepi menüt! A tervezés előnye, hogy költséghatékony, ha idejében megtervezzük, mit teszünk az asztalra karácsonykor, illetve szilveszterkor, és tudjuk, hány személyre kell főznünk, akkor egyszerű kiszámítani, kb. miből, mennyi kell. Ha összeállítottuk a bevásárlólistát, akkor a vásárlás is egyszerű és megment a túlköltekezéstől. A tervezésben néhány ötlettel segítünk, a jobb oldali oldalsávban külön listáztuk az ünnepekre javasolt ételeinket és süteményeinket és a kínálatot folyamatosan bővítjük. A képen látható ehető "lábtörlő" finom falat lehet a szilveszteri asztalon, de kiváló sörkorcsolya is! J. Ildikó finomsága ünneptől függetlenül bármikor elkészíthető - akár ezen a hét végén is.

Elkészítési idő: 20 perc. Előételként vagy sörkorcsolyaként tálalható a különleges finomság. 

70 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 2 csapott kávéskanál cukor, 2 kávéskanál só, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 kávéskanál olaj; illetve 10-12 db virsli és 1 tojás a kenéshez. 

1. A tészta alapanyagaiból egy kelesztőtálban tésztát gyúrunk, majd lefedve duplájára kelesztjük. 
2. Ezután tepsi méretűre (32 x 36 cm) nyújtjuk és beletesszük az olajjal kikent tepsibe. A szélein kétcentis szegélyt hagyunk, a közepét pedig derelyevágóval egymástól két centi távolságra bemetsszük. Az így nyert tésztacsíkok közé szőjük a virsliket. 
3. Tojással megkenjük a tészta tetejét, és előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) megsütjük. 
4. Kockára vágva tálaljuk, és tetszés szerint fokhagymás, tejfölös, ketchupos, majonézes vagy mustáros mártogatóssal fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: