2013. december 10., kedd

Adventi koszorú mézeskalácsból

Igaz, hogy már jócskán benne vagyunk az adventben, de ha netán még mindig nincs valakinek adventi koszorúja, akkor még mindig készíthet. K. Réka adventi koszorújának az előnye, hogy ehető, ugyanis mézeskalácsból készült. Ha pedig már megvan az adventi koszorú és már a karácsonyunkat tervezgetjük, akkor ugyanabból a tésztából készíthetünk ehető karácsonyfadíszeket is.

Elkészítési idő: 2-3 óra. A karácsonyi asztal dísze lehet. 

Mézes tészta: 50 dkg liszt, 7 dkg vaj, 15 dkg méz, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék – fahéj, szegfűszeg, gyömbér, csillagánizs –, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál víz. Díszítés: 1 tojásfehérje, 24 dkg porcukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, pici ecet. 

1. Lassú tűzön megolvasztjuk a vajat és a mézet, hozzákeverjük a fűszerkeveréket és langyosra hűtjük.
2. Egy tálban mixer segítségével felverjük a tojást a porcukorral, hozzáadjuk a vizet, a szódabikarbónát, az olvasztott mézes keveréket és utoljára a lisztet. Jól összegyúrjuk. 
3. Néhány órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük. 
4. Ezután a tésztát sütőpapíron ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszés szerint különböző formákat vágunk ki belőle, amiket szorosan egymás mellé teszünk és kialakítjuk az adventi koszorút. A felvert tojással lekenjük a tésztát, ettől egymáshoz tapadnak a különböző formák. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 
5. A megsült adventi koszorút a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből, és négy akkora lyukat szúrunk bele, amekkora a gyertyák átmérője. A papíron hagyjuk kihűlni, majd óvatosan levesszük és egy tálcára tesszük. 
6. Elkészítjük a mázat: egy tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadjuk a porcukrot, a keményítőt és nagyon pici ecetet, majd addig verjük, amíg a porcukor teljesen elolvad. 
7. A kész mázat nejlonzacskóba tesszük, a zacskó egyik sarkán pici lyukat vágunk – ettől függ a vonalak vastagsága. A zacskót a felső részénél bekötözzük és tetszés szerinti mintákat „írókázunk” az adventi koszorúkra. A máz 1-2 óra alatt megszárad. 

Jó tudni! 
• A mázhoz célszerű a porcukrot átszitálni, így hamarabb elolvad, és nem maradnak apró cukorszemcsék. Minél simább a máz, annál egyenletesebb, szebb vonalakat tudunk húzni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: