2013. július 21., vasárnap

Kefta – birkavagdalt nyárson

Kefta, köfta, avagy birkvagdalt nyárson - akár alternatívája is lehet a vidékünkön közkedvelt miccsnek. Az ínyencség az arab konyha remeke és találkozhattunk már vele mediterrán országokban tett kirándulások alkalmával, vagy nagyobb városokban arab-, török vendéglők kínálatában. Azonban a finomság házilag is elkészíthető és érdemes kipróbálni a házi változatot is.

Elkészítési idő: 30 perc. A pikáns, mediterrán fűszerezésű kefta különleges színfoltja lehet a nyári grillpartiknak. Az arab konyha ételkülönlegességével bárki találkozhatott már mediterrán országokban tett látogatásakor vagy az itteni arab vendéglőkben. 

50 dkg darált birkahús, 1 kisfej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 tojás, 2 szelet tejben áztatott fehérkenyér, 2-2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld és mentalevél, késhegynyi őrölt bors és fahéj, só ízlés szerint. 

1. A darált birkahúshoz hozzáadjuk a finomra morzsolt, tejben áztatott kenyeret, a reszelt hagymát és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott zöldfűszereket, megszórjuk borssal és fahéjjal, majd alaposan összekeverjük. Tíz-tizenöt percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. 
2. A masszát nyolc egyenlő részre osztjuk és kb. 15 centi hosszú, 2-3 centi átmérőjű hengereket formálunk belőle, majd a miccshez hasonló húshengerek közepén egy-egy sasliknyársat tűzünk át. 
3. Grillrácson minden oldalán ropogósra sütjük, és paradicsomsalátával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A kefta fiatal borjú húsából is készíthető. 
• Sütésénél vigyázzunk, a grillrácsot kenjük le olajjal, és addig ne próbáljuk megfordítani a nyársat, amíg a hús egyik oldalán nem sült meg!
Hacsak tehetjük, grillezzünk, amíg tart a nyár! A flekken és a miccs alternatívájaként ajánljuk a zsiványpecsenyét, a grillezett borjúnyársat és a csirkenyársat - a fenti képen mindegyik ott van a grillrácson.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Böbe írta...

Juj de régen ettem, imádom! Törökországban jó pár évvel ezelőtt:))

Hobbychef írta...

Iránban - ahol több mint 4 évet dolgoztam, ezt kebab-bak nevezik. Disznóhus kivételéből mindenféle húsból, de főleg birkából készítik. A kegkedveltebb a chello kebab (chello=rizs) Egy mélytányérnyi rizzsen egy fej hagymával, s nyers tojással tálalják, megszórják somak-kal. Vannak éttermek, ahol csak kebab-to kínálnak.
http://eshobbychef.blogspot.hu/2010/07/blog-post.html
De a Balkánon is kedvelt a Cevapcici (ћевапчићи)
http://eshobbychef.blogspot.hu/2012/04/cevapcici-grilezett-zoldsegekkel.html

Alíz írta...

Köszönjük szépen a recepteket és az információt az iráni szokásokról.