2013. október 4., péntek

Hordós savanyúság (muratura)

Egyik legjobb savanyúság, ami létezik a világon, ráadásul elkészítése sem bonyolult, csupán jó minőségű zöldség kell hozzá és egy kis figyelem a tisztaságra. Sajnos, nálunk lehavazott - legalábbis a hegyekben - de még van zöldség a piacokon és akár "véghajrában" is el lehet készíteni K. Réka ínyencségét.

Elkészítési idő: mennyiség függvényében 2-3 óra. Közkedvelt téli savanyúság, egyszerű elkészíteni, és minden vitamintartalmát megőrzi a zöldség, hisz hideg eljárással készül. 

Uborka, zöldparadicsom, káposzta, sárgarépa, karfiol és görögdinnye tetszés szerinti mennyiségben és arányban. 
Fűszerek: szemes bors, kapor, csombor, mustármag, fokhagyma, torma. 
Feltöltőlé: 1 l vízhez 1 evőkanál só. 

1. A zöldségeket megmossuk és a fűszerekkel együtt egy hordóba lerétegeljük. Ha kisebb adagot teszünk el, megfelel egy nagyobb üveg is. 
2. Annyi vizet töltünk rá, hogy jól ellepje. A vizet letöltjük, megmérjük a mennyiséget, és ugyanannyi tiszta vizet főni teszünk. Minden liter vízhez egy púpozott evőkanál sót teszünk, felforraljuk, majd lehűtjük, és a zöldségekre rátöltjük. 
3. A zöldségeket néhány napig érleljük, közben megforgatjuk a levét, hogy összeérjenek az ízek. A legegyszerűbb, ha erőteljesen megrázogatjuk a hordót vagy belefújunk a lébe egy gumicsővel. Ezután megkóstoljuk, és ha eléggé savanykásnak érezzük, azt jelenti, hogy a tejsavas erjedés végbement, teljesen kiforrt a savanyúság. Ekkor szalicilt szórunk a tetejére, és már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bocsánat csak egy apró megjegyzés.Először csak fűszerek nélkül rétegezzük és miután megtörtént a víz kikérése azután fűszerezzük,mert ha nem kiöntjük az értékes fűszereket.Elnézést a javítàsért.Üdv Réka.

Névtelen írta...

Mindenképp szükséges a szalicil?

Alíz írta...

Nem szükséges, de ha azt akarja, hogy tartósan roppanós maradjon, akkor nem árt kevés borként feloldani a levében miután a tejsavas erjedés befejeződött.

Névtelen írta...

Üdvözlöm.
Mi történik akkor, ha nyúlik a leve?

Alíz írta...

A tejsavas erjesztéssel készített savanyúságok leve akkor szokott megnyúlósodni, ha túlérett vagy pl. a muratura esetében paprika került bele. Ha pl. túlságosan meleg helyen tartotta, akkor hamarabb végebement az erjedés és emiatt megnyúlósodott a leve. A receptben is leírtuk, ha teljesen kiforrt - ez kb. 2 hét 15 fok fölötti, de 20-25 fok alatti hőmérsékletben - fel kell oldani a lében valamilyen tartósítószert, ami leállítja a további erjedési folyamatokat. A legjobb erre a célra a borkén, de lehet használni nátrium-benzoátot is.

Unknown írta...

Mi nem szeretjük a borként és a nátrium benzoátot. Elég ha szalicilt teszek hozzá? Mennyit kell tenni?

Alíz írta...

A szalicil használatát nagyon súlyos egészségkárosító hatása miatt Európaszerte betiltották a konzervgyárakban. Évek óta nem használom ezt a vegyszert, de ha Önök jobban szeretik, akkor használja azt az egészségre kevésbé káros borkén vagy nátrium-benzoát helyett. Mennyit? - ez jó kérdés, de gondolom, hogy a vegyszer csomagolásán van valami útmutató erre vonatkozóan, kérem, használja azt.

Unknown írta...

Hali elolvastam a receptet nagyon jonak talalom el is fogom kesziteni
mertp ontosan ugy van elkeszitve ahogy szukseges mar mas receptek szerint is keszitettem savanyusagot de mindeg valami az izebe nem volt megfelelo ezt a receptet mar a cim alapjan nagyon jonak lattam es orvendek hogy ra talaltam .A borkenbol en mindig egy picivel kevesebbet szoktam tenni es nincs semmi kulonos ize a savanyusagnak a receptek alapjan nyugodtan lehet egy ici picit csalni pluszba vagy minuszba akar sutinel vagy mas recepteknel is nekem ez a megtapasztalasom a szaliciltol se kell feni en sok mindenbe teszek citrom sot es bevallt az iz es a szin megmaradasaert megfelelo az acetilsav tabletta vagyis aspirin is tartosit most olvastam egy receptbe a nagyanyaink is evel tartositottak.Megegyszer koszonet a receptert Bnedek Eniko voltam