2015. június 28., vasárnap

Sertéstarja szegfűgombamártással

A sok eső után biztos lesz szegfűgomba és akkor el lehet készíteni ezt a pompás főfogást, ami akár vasárnapi ebédnek is megfelel.

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Kitűnő ínyencség, amit akár vasárnapi, akár ünnepi főételként az asztalra tehetünk. 

Párolt sertéstarja: 70-80 dkg sertéstarja, só, bors, fokhagymapor, 1 dl finom fehérbor, 1 evőkanál sertészsír. 
Szegfűgombamártás: 30-40 dkg szegfűgomba, só, 1 maréknyi friss tárkonylevél, fél kiskanál élelmiszer-keményítő, 1 dl tejföl, 0,5 dl tej, kevés olaj. 

1. A sertéstarját ujjnyi vastagra felszeleteljük, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral, és felhasználásig hűtőben tarjuk. 
2. A szegfűgombát megpucoljuk, kb. egycentis szárat hagyunk neki, átmossuk és szűrőkanálba téve, levét lecsepegtetjük. A friss tárkonylevelet megmossuk és finomra aprítjuk. 
3. A tarjaszeleteket forró zsíron mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk, kevés bort öntünk alá, és lassú tűzön, közben többször is pótolva az elfőtt bort, puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg. 
4. Ezalatt a gombát kevés olajon enyhén sózva saját levében megpároljuk, az élelmiszer-keményítőt elkavarjuk a tejföllel és kevés tejjel. 
5. Amikor zsírjára sült a gomba, hozzáadjuk a tárkonyt, kissé megdinszteljük, feltöltjük a tejfölös habarással, ha szükséges, utánsózzuk, és kiforraljuk a mártást. 
6. Tálaláskor a hússzeleteket tányérra tesszük, leöntjük a mártással és krumplipürével vagy párolt rizzsel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A szegfűgomba szárítható, télen csupán kevés vízbe kell tenni, rövid idő alatt megszívja magát vízzel, és ugyanilyen mártás készíthető belőle. 
• Mártást készíthetünk hasonló módon más fűszeres gombából is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: